Op zoek naar de meester

Conversatie tussen drie internationale kunstenaars en animatiefilmers over het werk van de Tsjechische meesteranimator Jan Švankmajer. Martha Colburn, Serge Onnen en Sverre Fredriksen spreken over Švankmajer en de invloed die hij mogelijk op hun werk uitoefent; met vertoning van fragmenten uit hun eigen films. Aansluitend vertoning van Surviving Life – Theory and Practice (2010).

Veel filmmakers en kunstenaars zijn begeesterd door het werk van de meesteranimator Jan Švankmajer. Onder hen grote namen als Terry Gilliam en de gebroeders Quay. Ook de in Amsterdam gevestigde kunstenaars Martha Colburn, Serge Onnen en Sverre Fredriksen hebben grote bewondering voor de films van Švankmajer. Vanavond vertellen ze over hoe Švankmajer voor hun een inspiratiebron is geworden. 

interactieve presentatie

Martha Colburn (VS) vertoont Metamorfoza (2013) en Triumph of the Wild (2009, 35 mm) en presenteert een 'lecture video' over inventiviteit in haar werk. Ook laat ze de miniatuuropstelling zien van een multivlak glasplaatanimatieset, waar het publiek na afloop van de voorstelling op kan reageren.

Serge Onnen (Nederland) en Sverre Fredriksen (Noorwegen), coregisseurs van Cloacinae (2017) en L'eau faux (2019), tonen fragmenten uit hun werk en praten over het gebruik van materialen en geluid in hun films.

psychoanalytische komedie

Na het gesprek volgt de vertoning van Švankmajers Surviving Life – Theory and Practice. In zijn 'psychoanalytische komedie' over een man met een dubbelleven die bezocht wordt door fantasmes em dro,en vol seks en geweld, komen honden met stropdassen, slangen en ossentongen voorbij; Freud krijgt en passant een paar rake trappen. 

Credits header
Cloacinae (Serge Onnen, Sverre Fredriksen, 2017)
L'Eau Faux - False Water (Serge Onnen, Sverre Fredriksen, 2019)
Metamorfoza (Martha Colburn, 2013)
Triumph of the Wild (Martha Colburn, 2009)

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie