Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Thief
  • Thief
  • Thief
  • Thief (1981)
Bekijk trailer

thief_-_trailer_-_1981_-_hq

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Openingsavond Heat & Vice: The Films of Michael Mann

Openingsavond van filmprogramma Heat & Vice: The Films of Michael Mann met als hoofdgast Pieter Jan Brugge, producent van Heat, The Insider, Miami Vice de film, en regisseur van The Clearing met Robert Redford, Willem Dafoe en Helen Mirren. Eye-programmeur Ronald Simons spreekt voorafgaand aan Manns speelfilmdebuut Thief (1981) een half uur met Pieter Jan Brugge over zijn samenwerking met Michael Mann. 

Thief vangt Chicago in al zijn gruizige neonglorie, hypergestileerd en intens realistisch tegelijk. James Caan is Frank, een getormenteerde kluiskraker die een laatste diamantroof aanneemt, zodat hij zich eindelijk kan settelen en het perfecte gezinsleven kan gaan leiden waar hij  in de gevangenis van droomde. 

Frank heeft nooit een normaal leven gekend. Hij verzamelde plaatjes uit tijdschriften zodat hij zich een gewoon bestaan kon voorstellen. Maar die ideale wereld botst frontaal met het nihilisme van Frank, die zijn ziel heeft verkocht aan de duivel, hier in de persoon van bendeleider Leo, die zich Frank heeft toegeëigend. Het laatste shot van Caan, te zien in een van zijn beste rollen, is een kopie van de opening van Point Blank.

nat wegdek

Michael Mann bracht zijn vormende jaren door in Chicago, en deed al rondrijdend inspiratie op voor de hypergestileerde esthetiek van Thief. Hij zag hoe het neon weerspiegelt op het natte wegdek, hoe de straten eruit kunnen zien als tunnels. Hij laat nooit de top van een gebouw zien, zodat je je als kijker een gevangene voelt in die driedimensionale constructie. De stuwende soundtrack met synthesizers van Tangerine Dream maakt de urban noir compleet.

Voor Thief, die in de competitie in Cannes draaide, hing James Caan wekenlang rond met echt dieven en politieagenten om zich een attitudinal factor aan te leren, and it shows.

Thief wordt ook vertoond op 4 september om 13:30 en op 9 september om 21:30.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z