Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

8_12_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Otto e mezzo (8 1/2)

Otto e mezzo was een van de inspiratiebronnen voor de Nederlandse filmklassieker Het gangstermeisje (1966), het speelfilmdebuut van Frans Weisz aan wie EYE deze maand een programma wijdt. Weisz studeerde begin jaren zestig film aan het Centro Sperimentale di Cinematografia in Rome.

Zeven speelfilms en een aantal korte producties had Federico Fellini op zijn naam staan toen hij aan nummer ‘8½’ begon. Otto e mezzo wordt als toppunt van Fellini’s filmische fantasie gezien, een cruciale film in Fellini’s oeuvre.

Fellini’s fantasie richt zich op de in een artistieke crisis verkerende regisseur Guido Anselmi (Marcello Mastroianni) die zijn gebrek aan inspiratie tot onderwerp van z’n nieuwste productie maakt en wordt belaagd door z’n vrouw, z’n minnares en agressieve critici. Vertoning op 35mm (collectie EYE Filmmuseum)

Ter gelegenheid van de première van Weisz' Het leven is vurrukkulluk vertoont EYE ook andere films van Frans Weisz en enkele inspiratiebronnen.

Bij mij was de filmbeleving van ‘8½’ heel groot, heel belangrijk toen. Wat die cameraman daar gedaan heeft; Gianni di Venanzo was dat, in een tunnel! Echt snakken naar adem! Je kon heel goed begrijpen, zoals hij, Claudia Cardinale in diezelfde film introduceert. Een fantastisch moment. Mooi gedaan. Gedragen door licht. Alles past op het juiste moment in de film, de juiste grootte, daar ga je zo langzamerhand een soort voorliefde voor hebben.”

Vertoning van de 35mm-kopie (collectie EYE)

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF

gratis (mogelijk toeslag)

10 rittenkaart (verkrijgbaar aan de balie)

€85,-

tentoonstelling

regulier 

€13,-

reductie

€ 11,50

Eye society

€ 7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

€3,-

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 

Cineville

€ 8,-

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€19,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z