Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Bianca Oana
  • Corina
  • Autobiography of Nicola, The
  • Irina Trocan
  • Dana Bunescu
  • Dominique Nasta
Onderdeel van Roemeense Cinema

Panel - Eye on Romanian Cinema

Sinds de opkomst van de New Wave twintig jaar geleden heeft de Roemeense cinema een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt: een nieuwe filmindustrie, talloze onderscheidingen, internationale erkenning en baanbrekende vormexperimenten. In deze paneldiscussie praten spilfiguren van de nieuwe Roemeense cinema over de recente geschiedenis, de successen en de toekomst.

Vijftien jaar na de val van het communistisch regime trad een generatie Roemeense filmmakers voor het voetlicht met titels die, als vanuit het niets, prijzen wonnen op de festivals. Vandaag praten de volgende experts over hun ideeën en hun ervaringen met de Roemeense film:

Corina Suteu is cultureel adviseur, voormalig minister van Cultuur van Roemenië, oprichter en voorzitter van MAKING Waves, New York: New Romanian Cinema en fARAD - International Documentary Film Festival, en was curator van Insula 42, een cultureel centrum in Boekarest.

Bianca Oana is producent van Gouden Beer-winnaar Touch Me Not en Collective, Alexander Nanau's documentaire die ook te zien is in Eye.

Dana Bunescu is editor en sound designer van onder andere 4 Months, 3 Weeks & Two Days en The Autobiography of Nicolae Ceausescu, beiden te zien in Eye. Voor Ana, mon amour (2017) ontving ze de Zilveren Beer voor technische prestatie op het Filmfestival Berlijn. Ze is de sound designer van alle films van Radu Jude, van wie Eye ook drie films vertoont.

Dominique Nasta is professor Filmstudies aan de Université Libre de Bruxelles en auteur van vele boeken, waaronder Contemporary Romanian Cinema: The History of an Unexpected Miracle (2013).

Irina Trocan is filmcriticus en universitair docent Filmstudies en scenario's in Boekarest, redacteur van de publicatie Romanian Cinema Inside Out: Perspectives on Film Culture, Industry and Politics, EUROPALIA-ROMANIA 1912-2019. Ze publiceert in (film)tijdschriften als Close Up, Sight & Sound, Cineaste, MUBI, IndieWire en Photogénie.

gratis bij 4 maanden, 3 weken & 2 dagen

Op vertoon van een ticket voor de voorstelling van 4 maanden, 3 weken & 2 dagen (8 januari 21.15), ontvang je bij de kassa een gratis ticket voor het panelgesprek om 19.00.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z