Bekijk trailer

paths_of_glory_1957_trailer_-_the_criterion_collection

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Paths of Glory

Eenmalige vertoning van Paths of Glory op 35mm naar aanleiding van het overlijden van Hollywoodlegende Kirk Douglas op 5 februari jl. Stanley Kubricks internationale doorbraak geldt nog steeds als een van de indrukwekkendste anti-oorlogsfilms ooit gemaakt.

In Kubricks Eerste Wereldoorlog-drama Paths of Glory speelt Kirk Douglas (1916 - 2020) de principiële kolonel Dax, die het opneemt voor drie door krijgsraad veroordeelde soldaten. De legendarische acteur, die naar eigen zeggen zijn loopbaan te danken had aan het spelen van schoften (‘I’ve made a career of playing sons of bitches’), zette in het naoorlogse Hollywood een serie gedenkwaardige rollen neer, waarvan dat van Vincent van Gogh in Lust for Life (1956) en de slavenleider Spartacus in de gelijknamige film van Stanley Kubrick uit 1960 tot de bekendste behoren.

zondebok

Douglas richtte halverwege de jaren vijftig zijn eigen productiemaatschappij op, Bryna Productions, waarmee hij onder andere de carrière van Stanley Kubrick lanceerde (‘a talented shit’, volgens Douglas). In diens krachtige Eerste Wereldoorlog-drama Paths of Glory (1957) speelt Kirk Douglas de principiële kolonel Dax, die het op zich neemt drie soldaten te verdedigen die als zondebok voor de krijgsraad zijn gesleept.

waanzin van oorlog

Stanley Kubricks internationale doorbraak geldt nog steeds als een van de indrukwekkendste anti-oorlogsfilms ooit gemaakt. Over de waanzin van oorlog en de incompetentie van leidinggevenden - naar de gelijknamige roman van Humphrey Cobb.

Inleiding Leo van Hee (programmeur Eye)

voor 22 feb 2020 17:00
inleiding door Leo van Hee (programmeur Eye)