Bekijk trailer

the_missing_beat_-_teaser_-_the_missing_beat_project

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Piero Heliczer: L’Underground, c’est moi

Ondanks zijn banden met Andy Warhol, The Velvet Underground en Jack Smith is Piero Heliczer relatief onbekend gebleven. Terugblik op de audiovisuele erfenis van deze overleden filmmaker en dichter, met muzikale begeleiding door Heliczers dochter Wynn Heliczer.

Piero Heliczer (1937-1993) was dichter, uitgever, acteur en filmmaker en begaf zich in de jaren 60 in de Amerikaanse experimentele-cinemascene. Hij reisde tussen Amerika en Europa en werd bekend als dichter en uitgever. Zijn werk als filmmaker is echter relatief onbekend gebleven, ondanks zijn sterke banden met opmerkelijke figuren als Andy Warhol, The Velvet Underground en Jack Smith.

Dit programma laat de invloeden en inspiratiebronnen zien van Heliczer. De filmvertoningen worden omlijst door zijn dochter Wynn Heliczer, die zingt uit haar muziektheatervoorstelling The Missing Beat, over haar zoektocht naar het geheimzinnige leven van haar vader. Arend Niks verzorgt de drums.

Programma

Programma

Andy Warhol, ScreenTest: Piero Heliczer, 1965, 4’
Heliczer werd net als andere vaste bezoekers van de Warhol Factory in New York gevraagd te poseren voor Warhols stationaire 16mm Bolex-filmcamera. Het resultaat is een onthullend portret.

Martin Scorsese, The Big Shave, 1967, 6’
Martin Scorsese, tijdgenoot van Heliczer, regisseerde en produceerde in de jaren zestig enkele experimentele films. The Big Shave – ook wel Viet '67 genoemd - toont de gevaarlijke poging van een man om zich te scheren, als metafoor voor de zelfdestructieve betrokkenheid van de VS in de Vietnamoorlog.

Piero Heliczer, Jeanne d'Arc, 1967, 12’
Net als The Big Shave is deze film een metafoor voor de Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Vietnam. Met Jack Smith, Ira Cohen, Gerard Malanga, Angus Maclise en Andy Warhol.

Piero Heliczer, Venus in Furs, 1968, 20’
In november 1968 filmde Heliczer The Velvet Underground voor Venus in Furs, een experimentele 16mm-film. Heliczer speelt saxofoon met de band. Jonas Mekas beschreef Venus in Furs als ‘vrolijk anarchistisch... persoonlijk en lyrisch’. Digitale restauratie door EYE.

Piero Heliczer / Walter Cronkite's The Making Of An Underground Film, CBS News, 1965, 6’
De vroegst bekende beelden van de Velvet Underground, gebruikt in Heliczers Venus in Furs en Dirt. Met Jonas Mekas, Piero Heliczer, The Velvet Underground, Stan Brakhage, Willard Van Dyke, Andy Warhol en Edie Sedgwick.

Clip van Augusto Genina's Bengasi, 1942, 4’
Eerste optreden Heliczer als kind-acteur, in een Italiaanse fascistische propaganda-oorlogsfilm uit 1942. De film won de eerste prijs van het filmfestival van Venetië.