Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

the_missing_beat_-_teaser_-_the_missing_beat_project

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Piero Heliczer: L’Underground, c’est moi

Ondanks zijn banden met Andy Warhol, The Velvet Underground en Jack Smith is Piero Heliczer relatief onbekend gebleven. Terugblik op de audiovisuele erfenis van deze overleden filmmaker en dichter, met muzikale begeleiding door Heliczers dochter Wynn Heliczer.

Piero Heliczer (1937-1993) was dichter, uitgever, acteur en filmmaker en begaf zich in de jaren 60 in de Amerikaanse experimentele-cinemascene. Hij reisde tussen Amerika en Europa en werd bekend als dichter en uitgever. Zijn werk als filmmaker is echter relatief onbekend gebleven, ondanks zijn sterke banden met opmerkelijke figuren als Andy Warhol, The Velvet Underground en Jack Smith.

Dit programma laat de invloeden en inspiratiebronnen zien van Heliczer. De filmvertoningen worden omlijst door zijn dochter Wynn Heliczer, die zingt uit haar muziektheatervoorstelling The Missing Beat, over haar zoektocht naar het geheimzinnige leven van haar vader. Arend Niks verzorgt de drums.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 4 april 2019 en maandag 17 juni 2019 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

Programma

Programma

Andy Warhol, ScreenTest: Piero Heliczer, 1965, 4’
Heliczer werd net als andere vaste bezoekers van de Warhol Factory in New York gevraagd te poseren voor Warhols stationaire 16mm Bolex-filmcamera. Het resultaat is een onthullend portret.

Martin Scorsese, The Big Shave, 1967, 6’
Martin Scorsese, tijdgenoot van Heliczer, regisseerde en produceerde in de jaren zestig enkele experimentele films. The Big Shave – ook wel Viet '67 genoemd - toont de gevaarlijke poging van een man om zich te scheren, als metafoor voor de zelfdestructieve betrokkenheid van de VS in de Vietnamoorlog.

Piero Heliczer, Jeanne d'Arc, 1967, 12’
Net als The Big Shave is deze film een metafoor voor de Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Vietnam. Met Jack Smith, Ira Cohen, Gerard Malanga, Angus Maclise en Andy Warhol.

Piero Heliczer, Venus in Furs, 1968, 20’
In november 1968 filmde Heliczer The Velvet Underground voor Venus in Furs, een experimentele 16mm-film. Heliczer speelt saxofoon met de band. Jonas Mekas beschreef Venus in Furs als ‘vrolijk anarchistisch... persoonlijk en lyrisch’. Digitale restauratie door EYE.

Piero Heliczer / Walter Cronkite's The Making Of An Underground Film, CBS News, 1965, 6’
De vroegst bekende beelden van de Velvet Underground, gebruikt in Heliczers Venus in Furs en Dirt. Met Jonas Mekas, Piero Heliczer, The Velvet Underground, Stan Brakhage, Willard Van Dyke, Andy Warhol en Edie Sedgwick.

Clip van Augusto Genina's Bengasi, 1942, 4’
Eerste optreden Heliczer als kind-acteur, in een Italiaanse fascistische propaganda-oorlogsfilm uit 1942. De film won de eerste prijs van het filmfestival van Venetië.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z