Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

playtime_official_reissue_trailer_2014

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Playtime (70mm)

Tati’s magnum opus: Monsieur Hulot raakt verstrikt in een kil en geestdodend Parijs vol staal- en glasarchitectuur. Voor de opnamen liet Tati in de buurt van Parijs een filmstad bouwen, ‘Tativille’. Vertoning op 70mm!

Om het afstandelijke karakter van de moderne stad te vangen, filmde hij voornamelijk totaalshots, waarin de personages lijken te verdrinken. De bescheiden rol van Monsieur Hulot en de ambities van Tati (‘Ik pleit voor het individu in een wereld die meer en meer ontmenselijkt’) vielen bij publiek en kritiek niet in goede aarde. Nu wordt de film algemeen erkend als Tati’s meesterwerk. 

groot komiek

Jacques Tati startte in 1964 met de opnamen van Playtime (1967), waarvoor hij aan de rand van Parijs een stad liet bouwen, 'Tativille'. Hij investeerde zijn volledige kapitaal in de productie, maar zag zijn inspanningen miskend door filmcritici en publiek. Het echec van Playtime betekende het einde van Tati's carrière. Hoewel Jacques Tati (1907-1982) gedurende zijn leven slechts zes films maakte, wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse filmmakers, auteur van een tijdloos oeuvre en bovenal een groot komiek. Hij was zowel regisseur, hoofdrolspeler, schrijver als producent van zijn films.

invloed

Zijn doorbraak komt in 1949 met Jour de fête, een satire op de technische vooruitgang. Vier jaar later introduceert hij in Les vacances de Monsieur Hulot  zijn alter ego Monsieur Hulot, die een vaste verschijning zou worden in zijn films. In 1958 volgt Tati’s eerste kleurenfilm, Mon oncle, waarmee hij de Oscar voor de beste buitenlandse film wint. In 1964 starten de drie jaar durende opnamen van Playtime. Daarna maakt Tati nog twee films: het in Nederland opgenomen Trafic (1971) en Parade (1974). Enige jaren voor zijn overlijden ontvangt hij een César voor zijn volledige oeuvre. Zijn inventieve gebruik van geluid en visuele details is van invloed geweest op tal van filmmakers, zoals Paul Thomas Anderson en Alex van Warmerdam, aan wie Eye nu ook een tentoonstelling wijdt.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z