Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • William Kentridge: 10 Drawings for Projection
  • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - History of the Main Complaint (1996)
  • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Monument (1990)
  • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Weighing _ Wanting (1998)

Political Art & Uncertain Endings: round table discussion

Kunstenaars en fotografen Ad van Denderen, Lebohang Tlali, Renzo Martens en Melle Smets gaan met elkaar in gesprek, onder begeleiding van Nagaré Willemsen. Ter tafel ligt de vraag of Westerse kunstenaars doeltreffend commentaar kunnen leveren op de geschiedenis van Afrika, een continent waar zij zelf niet thuis zijn. Bij de discussie worden fragmenten vertoond uit het werk van de kunstenaars; ook is een animatiefilm te zien uit de serie 10 Drawings for Projection van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge, wiens werk nu tentoongesteld is in Eye.

De een legde in 1991 de laatste dagen van Apartheid vast in het stadje Welkom in Zuid-Afrika, de ander trok naar Ghana om de verwerkelijking van een uitgestelde droom – de fabricage van de eerste Afrikaanse auto voor de westerse markt – vast te leggen, en een volgende filmde een geruchtmakende documentaire over het zijns inziens volledig falen van de westerse hulpindustrie op het Afrikaanse continent.

stelling nemen

Fotografen Ad van Denderen en Lebohang Tlali en kunstenaars Melle Smets en Renzo Martens gaan gezamenlijk in gesprek. Met Welkom in Suid-Afrika/Welkom TodayTurtle 1 en Enjoy Poverty namen de makers op verschillende manieren stelling ten opzichte van de relatie tussen Afrika en West Europa.

bevoorrecht

In hoeverre zijn westerse kunstenaars toegerust om zich uit te spreken over de geschiedenis van een continent waarvan zij zelf geen deel uitmaken? Wat betekent hun geprivilegieerde positie als maker-van-buiten? Hoe geven ze vorm aan hun bevoorrecht perspectief?

Bij de discussie worden fragmenten vertoond uit het werk van de kunstenaars; ook is een animatiefilm te zien uit de serie 10 Drawings for Projection (35mm) van William Kentridge, waarin de recente geschiedenis van Zuid-Afrika wordt belicht.

Let op: de voertaal van het gesprek is Nederlands, en gedeeltelijk Engels. 

De tentoonstelling Welkom Today is vanaf 18 mei te zien in het Stedelijk Museum. 

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z