• Portrait de la jeune fille en feu
  • Portrait de la jeune fille en feu
  • Portrait de la jeune fille en feu
  • Portrait de la jeune fille en feu
Bekijk trailer

portrait_de_la_jeune_fille_en_feu_-_celine_sciamma_-_officiele_nl_trailer_-_vanaf_17_oktober

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Portrait de la jeune fille en feu

De verhouding tussen een mannelijke schilder en zijn vrouwelijke model is al eeuwen een bron van pikante verhalen en suggestieve roddels. Scenarist en regisseur Céline Sciamma (Tomboy, Girlhood) beziet het onderwerp in haar nieuwe film vanuit een radicaal ander perspectief. Zowel schilder als model zijn allebei vrouw. Winnaar beste scenario op het Filmfestival van Cannes 2019.

In 18de-eeuws Bretagne zoekt een gravin naar iemand die erin slaagt een portret te schilderen van haar dochter Héloïse. Eerdere pogingen zijn mislukt omdat de jonge vrouw zich verzet tegen het huwelijk dat haar moeder voor haar heeft gearrangeerd. De keus valt op portretschilderes Marianne. Onder het mom van gezelschapsdame brengt Marianne de dagen door met Héloïse, terwijl ze 's nachts in het geheim aan haar portret werkt. Maar naarmate de tijd vordert, wordt de band tussen de twee jonge vrouwen hechter en intiemer.

female gaze

Sciamma's 'female gaze' op de liefdesgeschiedenis van Marianne en Héloïse geeft beide hoofdrolspeelsters, Noémie Merlant en Adèle Haenel, alle ruimte om te schitteren. Decors en kostumering zijn historisch accuraat, maar leiden het oog nimmer af van waar het in de film écht om draait. Ook de subplot rond een ongewenst zwangere bediende staat in dienst van Sciamma's centrale thema. Hoe vind je als vrouw je plek in een wereld waar de regels door mannen worden gedicteerd?

...verbluffend natuurlijke chemie...schitterende film...schilderachtige taferelen...weloverwogen...groots, romantisch drama...meesterlijk...zindert...overrompelt als ode aan een grote liefde... (***** De Volkskrant)

...Wat is liefde? Het antwoord is dit: Céline Sciamma's prachtige kostuumdrama...soms zo intens dat je even je ogen moet sluiten om minder te voelen...grandioos...Als er ooit een canon met de belangrijkste films over de liefde wordt samengesteld, dan mag deze daar zo in...beeldschone film... (***** Trouw) 

Prachtige film...aangrijpend...meesterlijk...mooi, memorabel...zeer decent en smaakvol...slotbeelden maken een onuitwisbare indruk... (***** Algemeen Dagblad)

ondertiteling bij deze film

18/01 18:30 Engels ondertiteld, andere vertoningen zijn met Nederlandse ondertitels.

voor 18 jan 2020 18:30
Engels ondertitelde vertoning

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is woensdag 12 februari 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.