Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Praagse Lente + The Party and the Guests

Subversief, surrealistisch, geestdriftig: de Tsjechische cinema van de Praagse Lente nam vele bijzondere vormen aan. Op deze avond spreekt gastheer Jaroslav Rudiš met Michal Bregant, directeur van het Tsjechisch filmarchief, en auteur Jan Novák. Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum.

De Tsjechische cinema van de Praagse Lente was subversief in zijn verzet tegen rationaliteit. De kritische noot kwam verbloemd in beeld: dat kon ook niet anders, want de films waren tegen het systeem, maar maakten ook deel uit van het systeem, want alle films werden door de staat betaald. Een avond vol films die de vele gezichten van de Tsjechische cinema rond 1968 laten zien.

The Flat Jan Švankmajer Tsjechoslowakije 1968
Surrealistische korte film waarin een man komt vast te zitten in een flat waar niks zich aan de natuurwetten lijkt te houden. Het glas waar hij uit drinkt verandert constant van formaat en de muren vallen hem aan. Komisch en sinister tegelijkertijd.

Silence (Ticho) Milan Peer & Milan Maryška Tsjechoslowakije 1969
Film vernoemd naar het gelijknamige lied dat de zanger Bohdan Mikolášek schreef over de gevoelens die Jan Palachs dood losmaakte. Palach stak zichzelf in januari 1969 in brand uit protest tegen het terugdraaien van de hervormingen van de Praagse Lente.

Oratorio for Prague Jan Němec Tsjechoslowakije 26'
Jan Němec was groot bewonderaar en directe getuige van de Praagse Lente. In zijn documentaire wilde hij de stappen vastleggen die het socialistische Tsjechoslowakije eind jaren 60 zette in de richting vrijheid van meningsuiting. Terwijl hij euforisch de straten van Praag filmde die bruisten van ongekende geestdrift van jonge mensen die een nieuwe wereld zagen openbloeien, kon hij niet vermoeden dat alles spoedig teruggedraaid zou worden door de invasie van het Sovjetleger. Vrede die verandert in geweld en chaos, en hoop die afbrokkelt tot een illusie en pure leegte vormen de eigenlijke onderwerpen van deze film.

De beelden van de Sovjettanks die Němec en zijn crew zonder toestemming maakten, werden het land uit gesmokkeld en onmiddellijk door de westerse media opgepikt.

Němec moest gedwongen emigreren en speelde nog een gastrol in The Unbearable Lightness of Being, die EYE ook vertoont.

The Party and the Guests (O slavnosti a hostech) Jan Němec Tsjechoslowakije 70' (21.15)
Een rustige picknick ontaardt in een sinister machtsspel in deze absurdistische speelfilm van Němec. De Tsjechoslowaakse autoriteiten zagen deze studie van onderdrukking en onderdanigheid als openlijke kritiek op het communisme en diens totalitaire agenda. De film werd verboden en pas twee jaar later uitgebracht tijdens de kortstondige Praagse Lente.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z