In lijn met het landelijke beleid m.b.t. COVID-19 is Eye Filmmuseum gesloten.
Zie het nieuwsbericht met FAQ voor meer informatie.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

putney_swope_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Black Light

Putney Swope

1969 was het jaar dat Easy Rider het aangezicht van de Amerikaanse film voorgoed veranderde. In dezelfde week als de legendarische road movie over twee motorrijdende hippies kwam er nóg een film uit die een harde klap uitdeelde aan het witte, conservatieve establishment: Putney Swope.

Alleen: terwijl de film van Dennis Hopper en Peter Fonda inmiddels als een klassieker wordt beschouwd, raakte de satirische aanval op corporate Amerika van regisseur Robert Downey (inderdaad, de vader van) langzaamaan in de vergetelheid. De laatste jaren slaagde de film erin op te krabbelen uit die underdogpositie en geldt hij inmiddels als een bonafide cultfenomeen, met fans als Paul Thomas Anderson, Joel & Ethan Coen, Chris Rock en Dave Chapelle. 

schoon schip

Putney Swope is de enige zwarte werknemer van een groot reclamebureau, die na de dood van de baas tot diens opvolger wordt gekozen. Per ongeluk, omdat de andere bestuursleden op hem hebben gestemd in de veronderstelling dat niemand anders dat zal doen. Na zijn benoeming maakt Swope meteen schoon schip. Het bureau wordt herdoopt in Truth & Soul, sigaretten-, drank- en oorlogsspeelgoedfabrikanten wordt de deur gewezen, terwijl Swope zich steeds meer als een dictator laat kennen. 

anarchistische komedie

Thematisch loopt Putney Swope een halve eeuw vooruit op films als Sorry to Bother You en Tom Adelaar (beide eveneens opgenomen in het Black Light-programma), waarin zwarte personages in een witte omgeving hun identiteit dreigen te verliezen. Alledrie gaan over het toenemende succes als je je als zwart persoon een witte stem aanmeet. Maar de film is toch vooral een anarchistische komedie, met - als enige in kleur - een reeks fake commercials als hilarisch hoogtepunt.

Restauratie verzorgd door Vinegar Syndrome, All Channel Films en the American Genre Film Archive.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z