Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Queen Kelly

Schitterend gefilmd melodrama vol decadentie over een Afri­kaans avontuur van een verliefd wees­meisje. Gloria Swanson kreeg tijdens de opnames slaande ruzie met Erich von Stroheim. Vertoning in het kader van het Billy Wilder-programma, met live muziek.

Erich von Stroheim en Gloria Swanson staan in Sunset Boulevard voor de vergane glorie van de stille film in Hollywood. Ruim twintig jaar eerder werkten ze samen aan Queen Kelly, waarvan in Sunset Boulevard fragmenten zijn te zien. In 1929 verkeert stille-filmster Swanson op het toppunt van haar roem, Von Stroheim is de excentrieke regisseur van onder andere Greed (1924), bekend om zijn extravagante producties en buitenissige perfectionisme. Queen Kelly moest zijn onbetwiste meesterwerk worden. Von Stroheims film wordt geproduceerd door Swanson en haar minnaar Joseph Kennedy, de vader van de latere president.

tabakssap 

Tijdens de productie van Queen Kelly worden de eerste geluidsfilms uitgebracht. Von Stroheim en Swanson zijn aanvankelijk overtuigd dat de 'talkies' nooit de plaats in zullen nemen van de stille film, maar al snel blijkt dit ijdele hoop. Niet veel later wordt de productie stilgelegd; Swanson loopt woedend van de set na een incident waarbij een van haar tegenspelers (in rol) tabakssap op haar kwijlt en Von Stroheim wordt ontslagen.

obsessie

Een in opdracht van Swanson gemonteerde, onvoltooide versie van Queen Kelly wordt alleen in Europa uitgebracht, maar na het succes van Sunset Boulevard ontstaat er hernieuwde belangstelling voor de film. In 1985 wordt de film gerestaureerd, waarbij teruggevonden scènes worden toegevoegd. Voor enkele ontbrekende scènes aan het eind van de film worden stills gebruikt. 

Het decadente melodrama volgt een non die van het rechte pad raakt, verliefd wordt op een schelmachtige prins en terechtkomt in een bordeel in Oost-Afrika. De film zit vol met Von Stroheims obsessie met seksualiteit en mentale en emotionele instabiliteit. Queen Kelly is de laatste stille film van een megalomane regisseur die nooit wist wanneer hij moest stoppen - wat achteraf een traktatie is voor de kijker.

met live muziek

Queen Kelly (35mm, collectie Eye) wordt vertoond met live muziek. Muzikale begeleiding: Daan van den Hurk (piano) & Maaike Peters (cello).

Sunset Boulevard wordt eveneens vertoond op 15 juli, om 19.30. Bezoekers kunnen een arrangement kopen voor beide films inclusief een maaltijd in Eye bar restaurant.

We bieden voor €36 een arrangement aan: om 16:00 Queen Kelly, vervolgens een maaltijd in Eye bar restaurant en om 19.30 Sunset Boulevard (Billy Wilder, 1948).

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z