Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Quo vadis?

Dat de schilderkunst ook de filmkunst kan inspireren, is te zien in de stillefilmklassieker Quo vadis?, waarvoor de regisseur putte uit de voorstellingen van Lawrence Alma-Tadema. Voorstelling ter gelegenheid van Alma-Tadema – Klassieke verleiding, de nu al veelbesproken expositie in het Fries Museum.

Het werk van de Brits-Nederlandse schilder is vanaf 1 oktober te zien in het Fries Museum, dat onder de titel Alma-Tadema – Klassieke verleiding een overzicht presenteert van de kunstenaar die beroemd werd door zijn weelderige en sierlijke evocaties van scènes uit de klassieke oudheid.

Niet alleen Ridley Scott (Gladiator) liet zich voor de art-direction van zijn spektakelfilm door Alma-Tadema inspireren, eerder putte de Italiaanse regisseur Enrico Guazzoni al uit het rijke oeuvre van de schilder.

Voor Quo vadis?, ook wel ‘de eerste blockbuster uit de filmgeschiedenis’ genoemd, keek hij bijvoorbeeld aandachtig naar Alma-Tadema’s gebruik van dieptewerking en ‘props’; de decorstukken en aankleding moesten de sfeer van de oudheid – de liefdesgeschiedenis tussen een Romeinse patriciër en een christelijke slavin speelt ten tijde van keizer Nero’s heerschappij – zo overtuigend mogelijk oproepen.

Quo vadis? werd door EYE gerestaureerd aan de hand van nitraatkopieën uit diverse Europese filmarchieven. Voor deze voorstelling heeft EYE-programmeur en componist Martin de Ruiter een nieuwe score gemaakt, op basis van de opera Quo vadis? (1909) van Jean Nouguès. Live uitvoering door: Martin de Ruiter (piano), Pien Straesser (sopraan) en Jacob Plooij (viool).

De voorstelling wordt ingeleid door filmhistoricus dr. Ivo Blom van de Vrije Universiteit Amsterdam (Algemene Cultuurwetenschappen). Hij stelde ook het begeleidende filmprogramma samen voor de expositie in het Fries Museum Leeuwarden.

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z