Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Quo vadis?

Dat de schilderkunst ook de filmkunst kan inspireren, is te zien in de stillefilmklassieker Quo vadis?, waarvoor de regisseur putte uit de voorstellingen van Lawrence Alma-Tadema. Voorstelling ter gelegenheid van Alma-Tadema – Klassieke verleiding, de nu al veelbesproken expositie in het Fries Museum.

Het werk van de Brits-Nederlandse schilder is vanaf 1 oktober te zien in het Fries Museum, dat onder de titel Alma-Tadema – Klassieke verleiding een overzicht presenteert van de kunstenaar die beroemd werd door zijn weelderige en sierlijke evocaties van scènes uit de klassieke oudheid.

Niet alleen Ridley Scott (Gladiator) liet zich voor de art-direction van zijn spektakelfilm door Alma-Tadema inspireren, eerder putte de Italiaanse regisseur Enrico Guazzoni al uit het rijke oeuvre van de schilder.

Voor Quo vadis?, ook wel ‘de eerste blockbuster uit de filmgeschiedenis’ genoemd, keek hij bijvoorbeeld aandachtig naar Alma-Tadema’s gebruik van dieptewerking en ‘props’; de decorstukken en aankleding moesten de sfeer van de oudheid – de liefdesgeschiedenis tussen een Romeinse patriciër en een christelijke slavin speelt ten tijde van keizer Nero’s heerschappij – zo overtuigend mogelijk oproepen.

Quo vadis? werd door EYE gerestaureerd aan de hand van nitraatkopieën uit diverse Europese filmarchieven. Voor deze voorstelling heeft EYE-programmeur en componist Martin de Ruiter een nieuwe score gemaakt, op basis van de opera Quo vadis? (1909) van Jean Nouguès. Live uitvoering door: Martin de Ruiter (piano), Pien Straesser (sopraan) en Jacob Plooij (viool).

De voorstelling wordt ingeleid door filmhistoricus dr. Ivo Blom van de Vrije Universiteit Amsterdam (Algemene Cultuurwetenschappen). Hij stelde ook het begeleidende filmprogramma samen voor de expositie in het Fries Museum Leeuwarden.

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00*
*zie tentoonstellingsdata

feestdagen
Met Kerst is Eye gewoon geopend. 31 december sluit Eye om 17.30; u kunt dan tot 16.30 (laatste entree) terecht in de tentoonstellingsruimte. Op Nieuwjaarsdag heten we u van harte welkom vanaf 12.00.

let op! Donderdag 13 december 2018 is Eye gesloten voor publiek.

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z