Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Rabih Mroué - Sand in Eyes

Kunstenaar, filmmaker en performer Rabih Mroué onderzoekt de beeldpolitiek achter islamistische wervingsvideo’s. De beeldtaal van deze clips beantwoordt aan een esthetiek die in Europa opgegroeide jongeren vertrouwd is en aanspreekt, terwijl de inhoud schokkend is. Mroué stelt niet alleen vragen bij de door Islamisten gehanteerde methodes, maar ook bij de manier waarmee wij zelf omgaan met propaganda. De lezing maakt deel uit van een samenwerking tussen Amsterdam Art Weekend, IDFA, EYE en het Prins Claus Fonds.

Rabih Mroué (1967, Beiroet) is acteur, regisseur, toneelschrijver en kunstenaar. In zijn werk, dat in 2012 te zien was op documenta 13, focust hij op de complexe, door geweld en geloofsconflicten getekende geschiedenis van Libanon; collectieve herinneringen en collectief geheugenverlies zijn hierin terugkerende onderwerpen. 

de politiek bevragen

In zijn performance-lezing Sand in Eyes verkent Mroué de beeldpolitiek achter islamistische wervingsvideo’s. Aan de hand van materiaal dat de Duitse veiligheidsdienst wist te bemachtigen, onderzoekt Mroué niet alleen wat de video’s onthullen over de makers ervan of wat voor aantrekkingskracht ervan uitgaat om jongeren te winnen voor islamistische propaganda – hij bevraagt ook de onderliggende strategieën in de manier waarop staat en samenleving met deze propaganda omgaan.

Geschreven en uitgevoerd door Rabih Mroué; vertaald door Ziad Nawfal. Een productie van Haus der Kulturen der Welt, Berlijn, als onderdeel van het '100 Years of NOW' project, mogelijk gemaakt door de Commissaris van de Bondsregering voor Cultuur en Media/Duitsland; coproductie met het Hessisches Staatstheater Wiesbaden/Duitsland.

universele thema’s

In zijn aandacht voor de werking van het geheugen, het verglijden van de tijd en de specifieke (geografische) karakteristieken van een land, vertoont Mroué’s werk grote overeenkomsten met de films en installaties van Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães, kunstenaars aan wie EYE nu een tentoonstelling wijdt. Door zijn Arabische wortels laat Mroué ons weer een heel nieuw deel van de wereld zien, tegelijkertijd snijdt hij universele thema’s aan. 

 

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z