Rashomon

Meeslepende psychologische thriller over vier verschillende moordgetuigenissen die elkaar moedwillig tegenspreken. Rashomon vernieuwde de filmtaal en wordt alom beschouwd als één van de beste films ooit gemaakt. Rashomon is een grondig onderzoek naar de waarheid en de betekenis van rechtvaardigheid.

De psychologische thriller trekt het kennen van die waarheid in twijfel door vier mensen op te voeren die verschillende getuigenissen geven over de moord in een bos en de verkrachting van een vrouw. De uiteenlopende visies op één gebeurtenis spreken elkaar moedwillig tegen, waarmee de waarheid van steeds nieuwe kanten wordt belicht.

Regisseur Akira Kurosawa maakt daarbij ingenieus gebruik van flashbacks en een opvallend beeldvoering. Zijn meesterwerk werd een internationale sensatie en veroorzaakte een revolutie in de filmtaal.

Sindsdien is deze vertelvorm veelvuldig gekopieerd. Rashomon introduceerde de indrukwekkende nieuwe ster Toshiro Mifune in de westerse wereld. Bekroond met de Gouden Leeuw in Venetië en de Oscar voor de Beste niet-Engelstalige film.