• Ratcatcher
  • Ratcatcher
  • Ratcatcher
  • Ratcatcher
Onderdeel van Women Make Film

Ratcatcher

Glasgow, midden jaren zeventig: James ontmoet de veertienjarige Margaret Anne die, net als hij, is opgegroeid in een van de arme wijken. De twee trekken op met Kenny, die zijn onschuld heeft behouden onder harde omstandigheden. Speelfilmdebuut in documentaire stijl van vrouwelijke regisseur Lynne Ramsay, zelf geboren in Glasgow.

James’ familie woont in het equivalent van wat we in Nederland achtereenvolgens achterbuurt, probleemwijk, Vogelaarwijk of krachtwijk noemden. James leeft in zijn eigen wereldje; niemand weet dat hij iets vreselijks heeft meegemaakt, waardoor hij steeds verder van zijn familie verwijderd raakt.

behoefte aan liefde

James scharrelt rond bij een kanaal waar het vuilnis zich opstapelt, na een langdurige staking van de ophaaldienst. Hier ontmoet hij Margaret Anne, een meisje dat haar behoefte aan liefde moeilijk uitdrukt. Margaret Anne raakt bevriend met Kenny, een simpele ziel die in deze harde, onverschillige omgeving zijn onschuld heeft behouden.

krachtig portret

Lynne Ramsay is geboren en getogen in Glasgow. Ratcatcher, haar speelfilmdebuut, ging in première in Cannes en werd geroemd om de compromisloze documentaire wijze waarop een arm Schots milieu werd neergezet.

De films is een krachtig portret van een jongen die, tegen de stroom in, blijft strijden om te kunnen ontvluchten uit een wereld van vervreemding en wanhoop. [bron: IFFR]

voor 09 aug 2020 19:00