Koop je film- en tentoonstellingstickets online.
In Cinema 2 is tijdelijk een huiskameropstelling opgezet. Lees hier meer.

  • Reel Bad Arabs
  • Reel Bad Arabs
  • Reel Bad Arabs
  • Reel Bad Arabs
Onderdeel van Trembling Landscapes, Picl

Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People

De filmgeschiedenis kent een ​​lange reeks van vernederende stereotypen van Arabieren - van bedoeïenenbandieten en onderdanige maagden tot sinistere sjeiks en gewapende 'terroristen'. Deze kritische documentaire pleit voor een ander verhaal.

In veel films is 'de Arabier' een eendimensionale karikatuur, door filmmakers bij voorkeur opgevoerd als schurk of als hansworst, een comic relief voor de goedkope grap. Deze documentaire ontleedt een duister deel van de filmgeschiedenis dat vrijwel onbesproken is geweest vanaf de vroegste jaren van de stille film tot de grootste Hollywood-blockbusters van vandaag.

Auteur Jack Shaheen bekeek meer dan duizend films en zag zo een ​​lange reeks van vernederende beelden van Arabieren - van bedoeïenenbandieten en onderdanige maagden tot sinistere sjeiks en gewapende 'terroristen', en biedt zo inzicht in de oorsprong van deze stereotiepe beelden.

bekrompen blik

Shaheen laat zien dat deze vooroordelen over de Arabieren en de Arabische cultuur inmiddels ingeburgerd zijn. En toont aan hoe die bekrompen blik allerlei effecten heeft gehad op het Amerikaanse binnen- en buitenlandse beleid. Deze kritische documentaire pleit voor een ander verhaal dat recht doen aan de Arabische geschiedenis en cultuur.

voor 29 nov 2020 19:30

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.