• Adoption
  • Adoption
  • Adoption

Restored & Unseen: Adoption

De Hongaarse Márta Mészáros was in 1975 de eerste vrouwelijke regisseur die de Gouden Beer van het filmfestival van Berlijn won, voor Adoption. Mészáros’ vertelling over weduwe Kata die zich ontfermt over een 17-jarig meisje is nu gerestaureerd en te zien in een programma over de (vergeten) historie van vrouwelijke filmmakers.

Weduwe Kata is 43 jaar, werkt in een fabriek en heeft een getrouwde vriend die niet op haar kinderwens wil ingaan. Als ze kennis maakt met de 17-jarige Anna, een meisje dat door haar ouders in een jeugdinternaat is gestopt, komen haar moederlijke gevoelens aan de oppervlakte. Kata stelt haar huis open voor Anna, tussen de twee ontstaat een hechte band.

statement

Adoption (Örökbefogadas) maakte indruk door het naturel acteren van de hoofdrolspelers en de thematiek; de film verscheen in politiek woelige tijden waarin feministen wereldwijd hun rechten opeisten. 

Dat een alleenstaande vrouw officieus een kind adopteert, zich staande houdt als werkende vrouw en een getrouwde man als minnaar heeft, werd als statement gezien. Ook Kata's vrije houding tegenover seks – ze biedt Anna een kamer aan om haar vriendje mee te nemen – werd als bevrijdend ervaren.

begrenzingen

Márta Mészáros (1931, Boedapest) ziet Adoption vooral als een aansporing aan vrouwen hun zelfstandigheid te bewaren en hun eigen weg te gaan. Zelf slaagde ze erin om dat ideaal te bereiken, ook al moest ze werken binnen de begrenzingen van de communistische politiek.

‘Omdat ik aan de beroemde staatsfilmschool VGIK in Moskou had gestudeerd’, herinnert Mészáros zich, ‘had ik een streepje voor: wie in de Sovjet-Unie had gewoond, moest wel deugen in socialistische ogen.’

dagboek

De regisseur maakte sinds de jaren vijftig vijftien lange speelfilms, korte films en tv-werk. In Nederland verwierf ze bekendheid met twee films uit de Naplo-trilogie, Dagboek voor mijn kinderen (1985, Grand Prix Cannes-filmfestival) en Dagboek voor mijn geliefden (1987). De films spiegelen de naoorlogse geschiedenis van Hongarije.

4K-restauratie door het Hungarian National Film Archive. 

voor 16 aug 2020 19:00
met inleiding door Leo van Hee (programmeur Eye)