Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • La noire de (Black Girl)
  • La noire de (Black Girl)
  • La noire de (Black Girl)
  • La noire de (Black Girl)

Restored & Unseen: Ousmane Sembène Tribute

Een avond rond Ousmane Sembène, pionier van de Afrikaanse cinema, met twee van zijn vroege films: Sembènes speelfilmdebuut La noire de... (ook bekend als Black Girl, 1966) en de korte film Borom sarret (1963). 26 oktober met inleiding door schrijver en filmrecensent Vamba Sherif (voertaal: Engels).

De baanbrekende filmmaker Ousmane Sembène was een van de bekendste Afrikaanse regisseurs van de twintigste eeuw. Hij maakte in 1966 zijn speelfilmdebuut met het briljante en opzwepende Black Girl. Sembène, die ook een veelgeprezen romanschrijver was in zijn geboorteland Senegal, maakt gebruik van een bedrieglijk eenvoudig plot, over een jonge Senegalese vrouw die naar Frankrijk verhuist om voor een rijke blanke familie te gaan werken. Al gauw komt ze erachter dat het leven in hun kleine appartement een gevangenis is, zowel figuurlijk als letterlijk.

Sembène vormt dit verhaal om tot een geraffineerde, gelaagde kritiek op de nog altijd aanwezige koloniale denkwijze in een zogenaamd postkoloniale wereld. Black Girl, met ontroerend acteerwerk van M’Bissine Thérèse Diop, is een aangrijpend drama en een radicaal politiek statement - en een van de essentiële films van de jaren zestig.

borom sarret

De zwarte Afrikaanse cinema zag het licht met dit korte, grimmige meesterwerk. Sembène volgt een dag uit het leven van een man met een kar in Dakar. Het is een dag vol frustraties voor deze 'borom sarret' (een Wolof-uitdrukking voor karbestuurder): hij krijgt zijn loon niet uitbetaald en raakt zijn kar kwijt. In deze visueel krachtige film, die Dakar tot leven wekt met veel oog voor detail, toont Sembène wat verlies, armoede en de smet van de Europese kolonisatie van Afrika doet met een mens.

restauraties

Black Girl is gerestaureerd door de Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata laboratory, in samenwerking met de Sembène Estate; INA, Institut National de l’Audiovisuel; Éclair; en het Centre National de Cinématographie, financieel gesteund door The Film Foundation’s World Cinema Project.

Borom sarret is in 2013 gerestaureerd door de Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata laboratory en Éclair, in samenwerking met The Film Foundation’s World Cinema Project; INA, Institut National de l’Audiovisuel; en het Sembène Estate, financieel gesteund door het Doha Film Institute.

Vamba Sherif

26 oktober met inleiding door Vamba Sherif, schrijver van romans, essays en filmkritieken voor One World Magazine en de Volkskrant. Hij is geboren in Liberia en heeft deels in Koeweit en Syrië gewoond voordat hij van Nederland zijn thuis maakte. Hij is daardoor opgegroeid met Afrikaanse, Arabische, Amerikaanse en Aziatische films. 

extra voorstelling

3 november worden La noire de... en Borom sarret nogmaals vertoond.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z