Scanners (16+)

Spanning is het sleutelwoord in deze provocerende sciencefictionvertelling over mensen met telepathische gaven die het zenuwstelsel van anderen kunnen scannen en ontwrichten. De film, inmiddels een horrorklassieker, werd onder meer beroemd door de explosieve openingsscène.

Het befaamde scan-duel uit de openingsscène van Scanners is inmiddels een klassieker. ’Tien seconden: de pijn begint. 15 seconden: de adem stokt. 20 seconden: je explodeert.’ Met deze wervende tekst, die de openingsscène adequaat beschrijft, werd Scanners destijds in de Nederlandse bioscopen gelanceerd.

Cronenberg dompelt ons vervolgens onder in een van zijn meest angstaanjagende toekomstvisioenen. Nadat een man met buitengewone – en destructieve – telepathische vermogens wordt ingerekend door de agents van een mysterieus wapenbedrijf, ontdekt hij dat hij niet de enige is die zulke vreemde krachten bezit. Sommige andere ‘scanners’ hebben het gemunt op niet minder dan de wereldheerschappij.

Scanners, een fenomenale, gruwelijke en provocerende film over de uitgestrektheid en de grenzen van het menselijk brein, was Cronenbergs doorbraakhit in de Verenigde Staten. Terwijl de psychobiologische verschrikkingen in zijn vorige films werden ontketend door geïsoleerde elites, voert Scanners voor het eerst grote bedrijven en het militair-industriële complex op als aanstichter.