Scanners (16+)

Spanning is het sleutelwoord in deze provocerende sciencefictionvertelling over mensen met telepathische gaven die het zenuwstelsel van anderen kunnen scannen en ontwrichten. De film, inmiddels een horrorklassieker, werd onder meer beroemd door de explosieve openingsscène.

Het befaamde scan-duel uit de openingsscène van Scanners is inmiddels een klassieker. ’Tien seconden: de pijn begint. 15 seconden: de adem stokt. 20 seconden: je explodeert.’ Met deze wervende tekst, die de openingsscène adequaat beschrijft, werd Scanners destijds in de Nederlandse bioscopen gelanceerd.

Cronenberg dompelt ons vervolgens onder in een van zijn meest angstaanjagende toekomstvisioenen. Nadat een man met buitengewone – en destructieve – telepathische vermogens wordt ingerekend door de agents van een mysterieus wapenbedrijf, ontdekt hij dat hij niet de enige is die zulke vreemde krachten bezit. Sommige andere ‘scanners’ hebben het gemunt op niet minder dan de wereldheerschappij.

Scanners, een fenomenale, gruwelijke en provocerende film over de uitgestrektheid en de grenzen van het menselijk brein, was Cronenbergs doorbraakhit in de Verenigde Staten. Terwijl de psychobiologische verschrikkingen in zijn vorige films werden ontketend door geïsoleerde elites, voert Scanners voor het eerst grote bedrijven en het militair-industriële complex op als aanstichter.
 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie