Seminar Nouchka van Brakel - A Female Point of View

EYE, de Nederlandse Filmacademie en de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam School for Cultural Analysis/Mediastudies) organiseren een seminar over de films van Nouchka van Brakel met als thema ‘a female point of view'. Van de koele meren des doods is 's avonds te zien in aanwezigheid van Renée Soutendijk en Derek de Lint.

Van Brakel, die precies vijftig jaar geleden debuteerde met de korte film Sabotage, was de eerste Nederlandse filmmaakster die met films waarin vrouwen centraal stonden  een groot publiek wist te bereiken - denk aan Het debuut (1977) en Een vrouw als Eva (1979), de eerste Nederlandse film met een lesbische thematiek. Ze was ook de eerste vrouw die afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie, waar ze later bijna twintig jaar filmregie zou doceren.

Tijdens het seminar gaan onder anderen oud-NOS-journaliste Margriet Brandsma en hoogleraar Filmwetenschappen Patricia Pisters in gesprek met Nouchka van Brakel over haar films en inspiratiebronnen. Ook filmmaaksters Dana Nechustan (Dunya & Desie) Mea de Jong (If Mama Ain't Happy, Nobody’s Happy) en Tallulah Hazekamp Schwab (Een dorsvloer vol confetti), praten over hun werk, de vraag wat een vrouwenfilm is en of er nog zoiets als ‘vrouwenfilms’ bestaat.

Op 18 mei wordt 's avonds Nouchka van Brakels veelgeprezen literatuurverfilming Van de koele meren des doods vertoond, in aanwezigheid van de regisseur, Derek de Lint en Renée Soutendijk onder het genot van een feestelijk glaasje. Op 25 mei wordt de recent gerestaureerde Tsjechische nouvelle vague-film Madeliefjes (Daisies) vertoond, waarin twee jonge vrouwen hun rebelsheid tonen; de film was destijds een inspiratiebron voor Van Brakels eigen werk.

Programma

13.00-14.30 Journaliste Margriet Brandsma in gesprek met Nouchka van Brakel over haar films en inspiratiebronnen. Vertoond worden onder andere fragmenten uit Het debuut, Van de koele meren des doods en de Tsjechische nouvelle vague film Madeliefjes/Daisies. Margriet Brandsma was van 1994 tot 2014 werkzaam als verslaggever en correspondent voor het NOS-journaal.

14.30-15.00 Pauze

15.00-17.00 Hoogleraar Filmwetenschappen Patricia Pisters spreekt met Nouchka van Brakel, Dana Nechustan, Mea de Jong en Tallulah Hazekamp Schwab over hun werk, de vraag wat een vrouwenfilm is en of ze nog worden gemaakt. Met fragmenten uit onder meer de jeugdserie Dunya & Desie, Schwabs korte film Het rijexamen en If Mama Ain't Happy, Nobody’s Happy, waarin Mea de Jong in de geschiedenis van haar moeder Laura – voorbeeld van een sterke, zelfstandige vrouw – en het gezin duikt. 

Voertaal van het seminar is Nederlands.

Actie: op vertoon van je entreeticket voor het seminar betaal je slechts €5 voor Van de koele meren des doods. Alleen te koop aan de kassa.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.