Shadow Puppets and Dirty Ice - Artist talk by Serge Onnen

Beeldend kunstenaar Serge Onnen presenteert zijn nieuwste project (in wording): Cloacinae. Zijn schaduwpoppenfilm is een verkenning van een ondergrondse wereld, het donkere eco-netwerk van buizen, kanalen en krochten genaamd riool. De avond opent met een schaduwpoppenvoorstelling met performance van Klara Alexova en live cello- en percussiemuziek door Harald Austbø en Marcos Baggiani.

Voor zijn film Cloacinae daalt Onnen (1965) af in een onbekende, duistere, doch onmisbare wereld die in zijn geheel aan ons zicht onttrokken is, een door de mens gefabriceerde structuur die iedere beschaving ondersteunt, maar waar niemand graag mee te maken heeft: het riool. Hij maakt een schaduwpoppenfilm die zich afspeelt in de goed werkende organisatie van deze onzichtbare wereld. Cloacina is de naam van de Romeinse godin van het eerste riool van Rome en daarmee dus van de westerse beschaving.

Begin 2014 werkte Onnen in Taiwan en China met een groep poppenspelers. Zij sneden de poppen uit dierhuid volgens zijn ontwerpen om te gebruiken in de film. In de Chinese traditie zijn louter de schimmen van deze poppen te zien, zonder achtergrond. Ook de schaduwen van de bespelers zijn niet zichtbaar. Terug in Amsterdam maakte hij samen met animator Sverre Fredriksen filmsets bestaand uit smeltend ijs waarin de poppen bespeeld en gefilmd werden.

De voertaal is Engels.