• Skammen (Shame)
  • Skammen (Shame)
  • Skammen (Shame)
  • Skammen (Shame)
  • Skammen (Shame)
Bekijk trailer

shame_1968_-_u.s._trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Shame (Skammen)

Wie de trailer ziet van Ingmar Bergmans Shame  - door Tarkovski beschouwd als een hoogtepunt in Bergmans oeuvre - krabt zich vermoedelijk achter de oren. Een oorlogsfilm van de maker van De grote stilte en Scènes uit een huwelijk? Maar de Zweed bevindt zich wel degelijk op vertrouwd terrein. Want het stel dat zich, na een oorlogssituatie te zijn ontvlucht, terugtrekt op een eiland, kampt ook nog met een diepe relatiecrisis. Gerestaureerde versie, 21 oktober met inleiding door Eye-programmeur Leo van Hee (voertaal: Nederlands). 

Liv Ullman en Max von Sydow zijn Eva en Jan, twee musici die op de vlucht voor een oorlog zijn uitgeweken naar een boerderij op een eiland. Maar ook daar laat de oorlog hen niet met rust en komen ze, te midden van kogelinslagen en explosies, voor complexe morele keuzes te staan. Met hand-held camerawerk maakt Bergmans vaste cameraman Sven Nykvist de gewelddadige inbreuk op het privéleven van het stel ook nog eens angstaanjagend invoelbaar.

vietnamoorlog

1968, het jaar waarin Shame werd uitgebracht, markeerde een cruciaal moment in de Vietnamoorlog. Hoewel de Zweedse filmmaker zich eerder onomwonden tegen het Amerikaanse optreden in Zuidoost-Azië had uitgesproken, ging Shame veel meer in het algemeen over het psychologische effect van oorlog en geweld op de mens. Volgens Bergman-bewonderaar Andrej Tarkovski in zijn essaybundel De verzegelde tijd was dat ook de enige juiste methode: 'Een filmregisseur moet zijn acteurs leven inblazen en ze niet tot spreekbuis maken van zijn eigen ideeën.'

hoogtepunt

Tarkovski zou bijna twee decennia later met Nykvist achter de camera zijn laatste film draaien: Sacrifice(1986). De Rus had het oog laten vallen op het eiland Farö als locatie, hetzelfde eiland waar Bergman Shame had opgenomen, maar stuitte op een afwijzing van het Zweedse leger.

Niet alleen Tarkovski, ook de internationale kritiek beschouwde Shame destijds als een hoogtepunt in Bergmans oeuvre. Toch zou het een van de minst bekende films van de Zweed blijven. In de door het Swedish Film Institute gerestaureerde versie beleeft de film zijn glorieuze comeback.

voor 27 okt 2019 16:15

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.