Bekijk trailer

shivers_1975_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Shivers

In Cronenbergs doorbraakfilm veranderen slak-achtige parasieten de bewoners van een luxe appartementencomplex langzaam in seks geobsedeerde maniakken. Cronenberg ontketende een ware revolutie in het horrorgenre door zich te richten op de diepgewortelde menselijke angst voor ziektes die de mens van binnenuit slopen.

Shivers was bij uitbreng zo controversieel dat het Canadese parlement debatteerde over de maatschappelijke en artistieke waarde ervan en Cronenbergs huisbaas in Toronto hem zelfs uit zijn appartement schopte. Shivers laat op sensationele wijze zien hoe de middenklasse zijn respectabiliteit verliest nadat een dokter hen met behulp van parasieten in hun oerstaat heeft teruggebracht: op seks beluste zombies.

Een en ander speelt zich toepasselijk af in een groot luxe appartementencomplex, dat op een eiland staat en volledig onafhankelijk functioneert, maar het gevaar desondanks niet kan buitensluiten. Het verstrengelde netwerk van bewoners versterkt het effect juist. Het seksueel overdraagbaar virus verspreidt zich razendsnel door het complex, dat zienderogen verandert in een orgie van chaos en vernieling.

Zijn in mysterieuze, kille sfeer gedompelde film is een oer-Cronenberg waarin allerlei latere thema’s al in zitten: body-horror, vergroeid zijn met iets lichaamsvreemds en nauw verbonden netwerken die strijden om te overleven. Ook bekend als They Came From Within en The Parasite Murders.