• Sidik en de panter
  • Sidik en de panter
  • Sidik en de panter
  • Sidik en de panter
  • Sidik en de panter
Bekijk trailer

sidik_en_de_panter_een_film_van_reber_dosky

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Picl

Sidik en de panter

Film- en documenairemaker Reber Dosky keert met Sidik en de panter terug naar het landschap van zijn jeugd in Koerdisch Noord-Irak. Dosky volgt de wijze Sidik Barzani, die hoopt op de terugkeer van een mythisch dier, de Perzische panter. Iedere dag trekt hij erop uit en dwaalt hij door het natuurschoon.

In het ruige berglandschap van Koerdisch Noord-Irak woont de Perzische panter. Tenminste, daar is Sidik van overtuigd. Uitgerust met verrekijker en wandelstok trekt hij als een pelgrim door de heuvels en speurt hij naar eventuele bewijzen voor de aanwezigheid van deze luipaardachtige, al vijfentwintig jaar lang.

Mocht de panter hier inderdaad gesignaleerd worden, dan zou dat betekenen dat het hele gebied als beschermde natuur wordt aangemerkt. Hij hoopt dat daarmee ook een eind komt aan de bombardementen en moorden die de streek teisteren.

wortels

In voice-over vertelt Sidik over de vijandige invasies in zijn woongebied en hoe hij als kind zijn geboortedorp moest ontvluchten. Onderweg ontmoet hij stropers, jagers en wandelaars met wie hij herinneringen ophaalt. Een gesprek met een jongere landgenoot die graag naar Europa zou vertrekken, laat een interessant meningsverschil zien en maakt duidelijk dat niet iedereen even verknocht is aan zijn wortels als Sidi.  [IDFA]

voorfilm

The Brilliant Biograph: de vroegste beelden van Europa (3')
Duizelingwekkend scherpe en gedetailleerde 68mm-opnamen uit de begintijd van de cinema, door de Mutoscope & Biograph Company. Stadsleven anno 1899 in Londen en Berlijn. Soundtrack Martin de Ruiter. 

voor 30 sep 2020 13:00

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.