Sleeper

Sciencefiction-satire en screwballcomedy over de toekomst - inclusief dixielandmuziek. Woody Allen speelt de nerdy Miles Monroe, een jazzklarinettist en eigenaar van een health-foodwinkel, die wakkert wordt in een dystopische toekomst in het jaar 2173. EYE wijdt deze zomer een retrospectief aan de films van Woody Allen.

De muzikant was cryogeen 'ingevroren' na wat hij dacht dat een kleine maagzweeroperatie zou zijn.  Eenmaal ontwaakt wordt hij gezien als een subversieve buitenaardse voortvluchtige door de totalitaire overheid en als een verlosser door de rebellen.

Op de filmposter stond: ‘Woody Allens werpt een nostalgische blik op de toekomst.’ Allen neemt daarbij zowel de jaren zeventig als sci-fiboeken en -klassiekers op de hak, zoals Buck Rogers, Kubricks 2001: A Space Odyssey en A Clockwork Orange, George Lucas’ THX 1138, George Orwells 1984 en Aldous Huxley's Brave New World.

Sleeper roept ook slapstickklassiekers in herinnering, zoals de Harold Lloyd- en Buster Keaton-films en Duck Soup van de Marx Brothers. Geestig is ook de cameo van Douglas Rain als een kwaadaardige computer, waarin hij zijn rol als HAL uit 2001: A Space Odyssey parodieert. Jaren later heeft Mike Myers’ Austin Powers-serie duidelijk veel inspiratie uit Allens film gehaald. Sleeper wordt vertoond op een nieuwe 35mm-kopie die EYE heeft verworven.

Sleeper eindigt met de beroemde ‘seks en dood’-quote: ‘Sex and death. Two things that come once in a lifetime. But at least after death you're not nauseous.’