Bekijk trailer

solaris_-_trailer_digitale_restauratie

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Solaris

Met Solaris begaf Andrej Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatie en existentieel drama over menselijkheid en liefde. De regisseur liet de muziek voor zijn psychologische sciencefictionmeesterwerk maken door componist Eduard Artemyev. 

Een psycholoog wordt naar een ruimtebasis gestuurd om enkele vreemde gebeurtenissen te onderzoeken. De bemanning van het  ruimteschip cirkelt om de 'oceaanplaneet' Solaris, die in staat blijkt onbewuste angsten en herinneringen te materialiseren; astronaut Kelvin wordt bezocht door zijn vroegere vriendin, die lang geleden zelfmoord heeft gepleegd. Uiteindelijk slaat de complete bemanning aan het hallucineren en raakt de werkelijkheid volledig uit zicht.

geen technisch exotisme

Solaris, naar het boek van Stanislaw Lem, is zeer invloedrijk gebleken; Steven Soderbergh maakte zelfs nog een remake met George Clooney. De film is vaak omschreven als de Russische variant op Kubricks 2001, A Space Odyssey, maar Tarkovski zelf distantieerde zich van die vergelijking. Ook wilde hij het 'technische exotisme' van de traditionele SF vermijden. 

Componist Eduard Artemyev creëerde een elektronisch muzikaal landschap dat subliem het mysterieuze, amorfe landschap van de planeet Solaris reflecteert.

Nieuwe restauratie.

landelijk te zien

Naast het retrospectief brengt Eye een aantal hoogtepunten uit in de nationale filmtheaters: 

landelijke vertoningen Tarkovski