• Space is the Place
  • Space is the Place
  • Space is the Place
Bekijk trailer

sun_ra-_space_is_the_place_1974_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Onderdeel van The Man Machine

Space Is the Place

Eerbetoon aan de sf-films van de jaren vijftig en zestig, verteld in onvervalste blaxploitationstijl. Muzikant Sun Ra, geestelijk vader van het Afrofuturisme en kosmisch ziener, speelt zichzelf in deze psychedelische muziekfilm.

Vier decennia lang stond Sun Ra aan het roer van zijn muzikale ruimteschip. De excentrieke Afro-Amerikaanse muzikant-componist stond aan de wieg van het afrofuturisme, een soepele combinatie van zwarte muziek en sciencefiction: funk en ufo's, dub en tijdreizen, jazz en zonnewinden. 

Sun Ra en zijn Intergalactic Myth-Science Solar Arkestra ontleende zijn iconografie aan de Egyptische mythologie. Het vergde een nieuwe generatie van luisteraars en muziekcritici om Ra's cosmologie een welverdiende plaats in de hedendaagse muziekgeschiedenis toe te bedelen. 

pooier 

In Space Is the Place belandt de kosmische ziener Sun Ra in zijn  ruimteschip (aangedreven door muziek) op aarde om zijn zwarte broeders te verheffen. “I come to you as a myth, because that’s what black people are, a myth.” 

Verbeelding en sociale werkelijkheid vloeien in elkaar over na zijn landing in Oakland, California, niet toevallig de bakermat en het hoofdkwartier van de Black Panthers. Zwarte junkies en een zwarte pooier zitten Sun Ra dwars (het zijn de jaren van Shaft en Superfly), evenals twee gewelddadige blanke FBI-agenten. 

Buitenaards goed, deze combinatie van intergalactische bebop en funky riffs over zwarte bevrijding, extra-terrestrial activism en wat er nog meer opkomt in de steeds uitdijende geest van Sun Ra.

lezing

In een geestverruimende vogelvlucht door de literatuur, cinema en beeldende kunst schetst Tessa Boerman de analogie tussen historische robotfantasiën en die van het zwarte lichaam en slavernij. En ze laat zien hoe beschrijvingen van buitenaards leven in sciencefiction verdacht veel lijken op de zwarte ervaring in de aardse werkelijkheid.

Onderdeel van haar filmlezing is: We Need Prayers: This One went to Market (Jim Chuchu, 2017, 5'). Een jonge Afrikaanse beeldend kunstenaar heeft een sluw plan om door te breken op de internationale kunstmarkt. De hoofdrol wordt vertolkt door de Keniase zangeres, songwriter, actrice en radio- en reality-tv-ster Patricia Kihoro.

Tessa Boerman is documentairemaker en filmprogrammeur voor IFFR waarvoor ze de programma's Black Rebels (2017) en PACT, Pan-African Cinema Today (2018) maakte.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.