State of the World

De toestand van de wereld volgens zes filmmakers, onder wie Chantal Akerman, Wang Bing, Pedro Costa en Apichatpong Weerasethakul. Wang Bings korte film over de foltermethoden tijdens de Culturele Revolutie is een van de beste bijdragen. Voorstelling bij de tentoonstelling rond de EYE Art & Film Prize.

The Brutality Factory heet de korte film die Wang Bing maakte voor deze rijkgeschakeerde episodenfilm. En met die titel is niets te weinig gezegd. De indrukwekkende beelden roepen de martelingen op die gepleegd zijn in China tijdens de Culturele Revolutie, die ook bij de kijker als een stomp in de maag aankomen.

The Brutality Factory begint met een beeld van de oude fabrieken die lijken op die uit West of the Tracks, Wang Bings bekendste documentaire. Dan kijken we naar binnen bij een van de verboden complexen waar revolutionaire bewakers een vrouw martelen om informatie over haar man los te krijgen. Zo roept Wang de doden op - zowel degenen die de dood veroorzaken als de slachtoffers.

Regisseur Wang Bing is de winnaar van de EYE Art & Film Prize, bestemd voor een oeuvre dat zich op het grensvlak van kunst en film begeeft.