• IDFA - Stones Have Laws
  • IDFA - Stones Have Laws
  • IDFA - Stones Have Laws
  • IDFA - Stones Have Laws
Onderdeel van Picl


Earcatch
audiodescriptie
Bij deze film is audiodescriptie beschikbaar via Earcatch.

Stones Have Laws

Stones Have Laws neemt je mee naar het regenwoud van Suriname en het leven van de Marrongemeenschap. Zij waren intensief betrokken bij de ontwikkeling van deze bijzondere documentaire.

Stones Have Laws laat niet alleen orale overleveringen over Afrikaanse voorouderlijke tradities en ontsnappingen aan slavernij zien, maar vervlecht deze ook met nieuwe rituelen. De documentaire toont ook hoe industrieën die de regio ontbossen door grootschalige houtkap en mijnbouw, de krachtige banden van de gemeenschap met het land in gevaar brengen.

In geënsceneerde situaties, midden in het bos, langs de rivier of rond een kampvuur, vertellen dorpsoudsten en jonge mannen en vrouwen over de door geesten bezielde natuur en de geschiedenis van hun volk.

collectief script

De Nederlandse kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, en de Surinaamse theatermaker Tolin Erwin Alexander hebben de Marrongemeenschap intensief betrokken bij de ontwikkeling van dit bijzondere project. Deze kwam tot stand door een experimenteel proces van collectief script-maken en performance. Het resultaat is een unieke filmische vorm die voorouderlijke tradities vermengt met nieuwe vormen van filmmaken, waarin documentaire, poëzie en theater samenkomen.

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.