• Stray Dogs
  • Stray Dogs
  • Stray Dogs
  • Stray Dogs
  • Stray Dogs
Bekijk trailer

stray_dogs_-_tsai_ming-liang_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Tsai Ming-liang

Stray Dogs

Tsai Ming-liang vindt opnieuw poëzie in tragedie, hoop onder ruïnes. Stray Dogs is een familiedrama rond een berooide vader en zijn zoon en dochter, die op straat leven. Hij verdient een schamel bedrag door midden in het verkeer een makelaarsbord omhoog te houden. Winnaar Grand Special Jury Prize in Venetië. Bij Tsai's VR-kunstwerk The Deserted draait Eye alle lange speelfilms van de Taiwanese regisseur.

Ook in deze film, vraagt Tsai Ming-liang onze sympathie voor de eenzame en verloren zielen in een massieve Aziatische stadsconstructie - een decor waar hij veel van zijn films situeert. Een vader en zijn twee kinderen zwerven langs de randen van modern Taipei. Van de bossen en rivieren in de buitenwijken, naar de nat geregende straten van de stad. De vader, een alcoholist, verdient een mager loon als levend billboard voor een makelaar in luxe appartementen. Op zijn verjaardag voegt een vrouw zich bij het drietal. Zou zij de sleutel zijn tot hun verleden?

popsongs

Het verhaal rond het armoedige gezin is zeer eenvoudig, maar zoals altijd vult Tsai het filmdoek met een waaier aan rijke en vreemde details. Zoals de vader die plots een Taiwanese popsong zingt tijdens weer een zinloze dag van makelaarsbord ophouden. Muziek is hier een uiting van innerlijke angst. En in een moment van typische Tsai-achtige waanzin, geeft zijn vaste acteur Lee Kang-sheng een aria ten beste met een witte kool, om erna in huilen uit te barsten. Een krankzinnige komedie wordt een ontroerende kreet van wanhoop.

Tsai vangt mysterieuze stemmingswisselingen in zijn gebruikelijke tableau-achtige lange shots zonder met de camera te bewegen. De echte emoties kolken eronder.

grootmeester in eye

Bij de presentatie van The Deserted, Tsai Ming-liang's eerste VR-productie, vertoont het filmmuseum alle lange speelfilms van de Taiwanese grootmeester nog een keer op het grote doek, van Rebels of the Neon God (1992) tot Your Face (2018). Tsai komt ook naar Eye voor een Masterclass bij zijn VR-debuut.

...in topvorm...Dichterbij het sublieme...kunnen we denk ik niet komen...een film die zoemt en zindert van emotie en lading...in al zijn bescheidenheid en verbluffende doeltreffendheid een meesterwerk... (***** de Filmkrant)

...het grootste wat filmjaar heeft voortgebracht...Je zou er de tranen van Dreyers Jeanne d'Arc door vergeten. (***** NRC Handelsblad) 

 ...snijdende beelden......aangrijpend... (***** Het Parool)