• Such Men Are Dangerous
  • Such Men Are Dangerous
  • Such Men Are Dangerous

Such Men Are Dangerous

Het had een dráák van een film kunnen worden, want de storyline wijkt niet af van die van de bouquetreeksroman. Dankzij het optreden van Bela Lugosi en Hedda Hopper, en de inzet van spectaculaire vliegscènes, werd Such Men Are Dangerous een interessant relict uit de overgangsperiode, toen Hollywood van stille producties overschakelde naar de geluidsfilm. Componist Martin de Ruiter begeleidt op de piano.

Kenneth Hawks maakte een bitter-komisch verhaal over de rijke maar tevens zeer lelijke zakenman Ludwig Kranz die de mooie jonge Eleanor trouwt. Tijdens het huwelijksfeest vlucht de bruid; Kranz besluit een dodelijk vliegtuigongeluk te ensceneren en laat zijn gezicht door een plastisch chirurg verbouwen om een andere identiteit aan te nemen. Als ‘Pierre Villard’ weet hij het hart van Eleanor wel te raken.

speelstijlen

Such Men are Dangerous werd destijds als geluids- én als stille film uitgebracht. Opmerkelijk zijn de verschillende stijlen van de acteurs: Lugosi (beroemd als graaf Dracula) en Hopper werken nog met expressieve gezichtsuitdrukkingen die verbazing of verdriet suggereren, terwijl Albert Conti en Warner Baxter meer ingehouden acteren.

Regisseur Kenneth Hawks kwam om het leven toen zijn volgvliegtuigje met crewleden crashte bij de opnamen van Kranz’ parachutesprong.