• Sud
  • Sud
  • Sud

Sud

Akermans verzengende documentaire over systemisch racistisch geweld in het Amerikaanse Zuiden is nog net zo urgent en relevant als toen zij twintig jaar geleden in première ging.

Aanvankelijk voelde Akerman zich aangetrokken tot het Zuiden door de boeken van Faulkner en James Baldwin, maar de plannen veranderen als Akerman arriveert in Jasper, Texas kort na de wrede moord op een Afro-Amerikaanse man, James Byrd Jr., door white supremacists. Dit werd het uitgangspunt voor haar documentaire waarin ze de opleving van de 'christelijke Arische beweging' (de KKK) onderzoekt. Tegelijkertijd maakte ze een portret van de zwarte gemeenschap die bij Byrds monument bijeenkomt en de kracht vindt om door te gaan.

spookachtig

Door interviews, empathische observaties en lange, lyrische shots, is Sud zowel een verzengende film over een raciaal verdeeld Amerika als een spookachtige meditatie over geheugen, geschiedenis, landschap, trauma en opstand.

Deze film is geen autopsie van deze moord, [maar gaat eerder over] hoe hij in een landschap wordt gegraveerd... Hoe kunnen bomen en de hele natuur plotseling de dood, het bloed oproepen? Hoe roept het heden het verleden op? Hoe kan dit verleden je nog altijd grijpen en achtervolgen door de bochten in een leeg katoenveld, door een weg, of door een gebaar of een blik? (Chantal Akerman).

voor 04 aug 2020 19:15