Bekijk trailer

sunset_blvd_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Sunset Boulevard

Niet alles in Hollywood is glitter en glamour. Het sterrensysteem kan iemand razendsnel tot celebrity maken, maar als de verkoopcijfers zakken is de ster van gisteren de has-been van vandaag. Niemand die daar beter oog voor had dan Hollywoodvakman Billy Wilder, wiens Sunset Boulevard nog altijd geldt als het scherpste portret van de filmindustrie.

Voormalige stille-filmster Norma Desmond (Gloria Swanson) leeft sinds de komst van de geluidsfilm teruggetrokken in een donker huis aan Sunset Boulevard, met haar butler Max von Mayerling (Erich von Stroheim), tevens haar vroegere regisseur en echtgenoot. De jonge scenarioschrijver Joe Gillis (William Holden) belooft de eenzame Desmond een comeback, maar is in werkelijkheid alleen in haar fortuin geïnteresseerd. Desmond laat echter niet met zich spotten.

beroemdheden uit het verleden

Billy Wilders cynisch-aangrijpende portret van een uitgerangeerde filmster die zich omringt met beroemdheden uit het verleden - Buster Keaton, Hedda Hopper en Cecil B.DeMille maken hun cameo-opwachting - was goed voor drie Oscars (beste scenario, muziek en art-direction). Opvallend was de overeenkomst tussen het personage Norma Desmond en de echte filmster Gloria Swanson; zij was een van de stille-filmdiva’s wier carrière sneefde door de opkomst van de geluidsfilm, hoewel ze op hoge leeftijd nog werd gevraagd voor een rol in Airport 1975 als… Gloria Swanson. Von Stroheim regisseerde Swanson in 1929 in Queen Kelly. Van de film zijn in Sunset Boulevard fragmenten te zien.

studiobaas

Op MGM-studiobaas Louis B. Mayer na was tout Hollywood enthousiast over Sunset Boulevard. Het regende Oscarnominaties, maar helaas voor Wilder is All About Eve van Joe Mankiewicz de grote winnaar in 1951. In de loop der jaren groeit de film vooral dankzij de reprises op televisie uit tot een klassieker.

Filmstudio Paramount tekende ter gelegenheid van Paramounts eeuwfeest in 2012 voor de 4K-restauratie van Wilders zwartwitmeesterwerk, waardoor het indrukwekkende camerawerk weer volledig tot zijn recht komt.

voor 17 jul 2018 14:00

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film
(NB! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€13,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie