Take the Money and Run

Woody Allens regiedebuut over een klunzige crimineel met een pistool van zeep is een satire op het misdaadgenre, vol visuele en verbale grappen, waarin de gekte triomfeert. ‘Abt natural.’ EYE wijdt deze zomer een retrospectief aan de films van Woody Allen.

Allens slapstick-komedie is een mockumentary over het leven van de stuntelende bankovervaller Virgil (gespeeld door Woody Allen zelf) en bevat vele memorabele scènes. Zoals die waarin hij zijn ouders in documentaire-stijl interviewt terwijl ze een Groucho Marx-vermomming ophebben om hun schaamte over hun zoon te verbergen. Ook andere figuren in zijn leven hebben geen goed woord voor hem over. Virgil is dan ook een onbeholpen crimineel, zo eentje met een pistool gemaakt van zeep die smelt als er een plotselinge regenbui op valt. Later zou Allen opnieuw een gemankeerde crimineel opvoeren in zijn komedie Small Time Crooks (2000).

De meest geciteerde scène is het briefje met de spelfouten: ‘Please put $50,000 into this bag and abt natural, because I am pointing a gub at you.’