Eye Filmmuseum is tijdelijk gesloten t/m 9 februari. Lees hier meer.

  • Herr Tartüff
  • Tartüff
  • Tartüff
  • Tartüff

Tartüff

Om zijn rijke grootvader te waarschuwen voor diens boosaardige huishoudster, zet een jonge man een filmvertoning op poten van Molières bedriegerskomedie Tartuffe. Met deze film-in-film kende regisseur Friedrich Wilhelm Murnau de nog jonge filmkunst een opvallende rol toe: zij houdt de toeschouwers een spiegel voor. Olga Pashchenko staat garant voor een gloedvolle pianobegeleiding, zoals ze die vorig seizoen verzorgde bij Der Golem, wie er in die Welt kam.

De film-in-film is Molières beroemde 17e-eeuwse komedie over de ontmaskering van de nepgoeroe Tartuffe. Die verfilmde Murnau in de stijl van die tijd, met klassieke kostuums en spel. De titelrol was voor de latere Oscarwinnaar Emil Jannings. Voor de raamvertelling, die zich afspeelt in de twintigste eeuw, experimenteerde de cineast volop met moderne technieken, zoals subjectieve camerastandpunten en close-ups. Oude-muziekspecialist Jed Wentz stelde er speciaal een nieuwe score voor samen en putte uit pianowerken van onder anderen Chopin, Tsjaikovski en Saint-Saëns.

programma

Herr Tartüff (1925) van Friedrich Wilhelm Murnau met muziek van Cécile Chaminade, Frédéric Chopin, Charles Gounod, Edvard Grieg, Charles Koechlin, Franz Liszt, Felix Mendelssohn Bartholdy, Amilcare Ponchielli, Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns, Franz Schubert en Pjotr Tsjaikovski, samengesteld door Jed Wentz 

Uitvoerenden: Olga Pashchenko (piano) en Jed Wentz (geluidseffecten)

Koop je kaartje bij het Muziekgebouw

voor 14 feb 2021 20:15
deze voorstelling vindt plaats in het Muziekgebouw