I.v.m. aangescherpte maatregelen vragen we je online je ticket voor de film en de tentoonstelling te bestellen.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Amussu
  • Amussu
  • Amussu
Onderdeel van Trembling Landscapes

Terra Infirma: Amussu

Marokkaanse dorpelingen komen in opstand tegen de grootste zilvermijn van Afrika. Ze gebruiken muziek, film en theater als een vredige vorm van protest tegen de anonieme machthebbers, zo is te zien in de krachtige documentaire Amussu. De avond is samengesteld door Nat Muller, gastcurator van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Met inleiding door Sheyma Buali.

Een roofzuchtige zilvermijn heeft decennia lang water uit de bodem van Imider, Zuidoost-Marokko gezogen. Hierdoor zijn de amandelboomgaarden van een Amazigh-gemeenschap uitgedroogd. "We weten niet eens of we wel bestaan voor deze staat,” zegt een oudere man.

Uit angst dat hun kwetsbare oase zou verdwijnen en hun levensonderhoud zou worden vernietigd, kwamen de dorpelingen in 2011 vreedzaam in opstand en sloten een grote waterleiding richting de mijn af. Acht jaar later blijven ze zich verzetten in een protestkamp dat nu is veranderd in een klein dorp op zonne-energie.

veerkracht

De grootste zilvermijn van Afrika is geen gemakkelijke tegenstander. Het wordt gesteund door samenwerkende inlichtingendiensten en agressief beschermd door de politie. Tientallen zijn gearresteerd omdat ze deelnamen aan wat de dorpelingen 'Amussu xf Ubrid n ’96' (Movement on Road ’96) hebben genoemd. Toch blijven de veerkrachtige dorpelingen weerstand bieden met de weinige middelen die ze hebben: liedjes, wekelijkse bijeenkomsten, een camera, een filmfestival en eindeloze vindingrijkheid. 

inleiding

Inleiding door Sheyma Buali, sinds 2015 directeur van BBC Arabic Festival. Ze houdt zich bezig met media, film en beeldende kunst uit de Arabische wereld en is naast Commissioning Editor voor Ibraaz Channel en Creative Time Reports ook cultuurcorrespondent voor Asharq AlAwsat. Eerder werkte ze op het London Palestine Film Festival en de RAI International Ethnographic Film Festivals.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z