• Tetsuo The Iron Man
  • Tetsuo The Iron Man
Bekijk trailer

tetsuo-the_iron_man_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van The Man Machine

Tetsuo

Hoe een mens kan veranderen in een half-metalen monster dat zijn woede botviert op de wereld, is te zien in Tetsuo: The Iron Man. De cultproductie van Shin'ya Tsukamoto speelt in op het thema van de mens-machine die over bovennatuurlijke krachten beschikt en alles en iedereen op z’n pad wil verwoesten.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Wanneer een zakenman uit Tokio een man aanrijdt die bij voorkeur metalen staven z’n lichaam in ramt, is de toon gezet. De metaalfetisjist, vertolkt door regisseur Tsukamoto zelf, blijkt minder dood dan gedachten wendt kwade krachten aan: langzaam bij beetje verandert de zakenman in een wandelende schroothoop die het opneemt tegen het verkeersslachtoffer. Wanneer geen van tweeën blijkt te kunnen winnen, besluiten ze hun vernietigingsdrift op de wereld te richten.

gruizige beelden

Wat de motivatie is van Tsukamoto's schrootmonsters blijft duister; wel wordt duidelijk dat het noodzakelijk is te ontsnappen aan de knellende banden van Japanse arbeidsmoraal en fatsoen, in een extreme uitbarsting van geweld - die weer typisch Japans lijkt. 

Tsukamoto voorzag zijn vertelling van een industriële soundtrack (componist: Chu Ishikawa), die als een handschoen past om de gruizige beelden in zwartwit. De film groeide uit tot een cultklassieker in het avant-gardecircuit van de kunstacademies en de fantasyfestivals, en geldt nog steeds als grensverleggende, bitter-humoristische mutatiefantasie.

lezing

Vooraf een Engelstalige lezing door Tom Mes, schrijver van een boek over Shin'ya Tsukamoto. Mes gaat in op de wortels en de invloed van Tetsuo, onder meer met zeldzaam beeldmateriaal uit het privé-archief van regisseur Tsukamoto.