Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

the_apartment_-_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

The Apartment

Scherpe komedie over de mores van het Amerikaanse bedrijfsleven van de jaren vijftig. Én een romantische geschiedenis van twee mensen die elkaar in eenzaamheid vinden. The Apartment werd in 1960 voor tien Oscars genomineerd en won er vijf.

De kleurloze kantoorklerk C.C. Baxter (Jack Lemmon) geniet weinig aanzien bij het verzekeringsbedrijf waarvoor hij werkt. Om hogerop te komen, probeert hij bij zijn superieuren in het gevlei te komen: hij leent hun zijn appartement zodat zij daar hun buitenechtelijke avonturen kunnen beleven. Terwijl zij zich vermaken, zwerft Baxter eenzaam over straat. Baxter moet kiezen tussen zijn ambities en gevoelens als de vrouw op wie hij heimelijk verliefd is, het liftmeisje Fran Kubelik (Shirley MacLaine), de minnares van zijn hoogste baas blijkt te zijn.

seksuele frustraties

Wilder, die zelf altijd heeft volgehouden dat hij niets anders dan entertainment maakte, verwerkte in zijn films vaak thema’s als neuroses en seksuele frustraties, veroorzaakt door het jachtige leven in een verontmenselijkte samenleving. Wilder koppelde dit evenwel aan melodrama, satire en humor. Zo is The Apartment niet alleen een film over moreel twijfelachtig gedrag, het is ook een romantische komedie over twee eenzame zielen die elkaar vinden. Het is juist deze combinatie die zijn films geliefd maakte bij het grote publiek, en bij de critici, getuige de vele prijzen die hem tijdens zijn carrière ten deel vielen, waaronder zes Oscars.

nieuwe 4K-restauratie

In 1960 kreeg The Apartment vijf Oscars, onder meer in de categorieën Beste Scenario, Beste Regie en Beste Film. Voor Jack Lemmon, die al ruim tien jaar als acteur werkte, betekende de rol in The Apartment zijn definitieve doorbraak. Shirley MacLaine kreeg voor haar rol in The Apartment haar tweede Oscarnominatie. In 1963 werkte ze wederom samen met Billy Wilder en Jack Lemmon in Irma la Douce (1963) en ook voor deze rol ontving ze een Oscarnominatie.

Eye vertoont een nieuwe, digitale 4K-restauratie, gemaakt van het originele cameranegatief, die in mei voor het eerst te zien was tijdens Cannes Classics.

1 september wordt de film speciaal op 35mm vertoond. 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z