• Autobiography of Nicola, The
  • Autobiography of Nicola, The
  • Autobiography of Nicola, The
Onderdeel van Roemeense Cinema

The Autobiography of Nicolae Ceausescu

Meer dan twintig jaar regeerde Nicolae Ceausescu zijn volk met ijzeren vuist, totdat de 'Wakende  Eik der Karpaten' op 25 december 1989 zijn roemloze einde vond voor een vuurpeloton. Van de publieke optredens van deze voormalige boerenzoon die zich van leerling-schoenlapper tot absoluut communistisch heerser opwerkte, heeft Ujica een vervreemdende politieke satire gemonteerd.

De Grote Ceausescu Show toont de dictator tijdens toespraken in gietijzeren marxistisch-leninistisch idioom, op rondleidingen door fabrieken en staatsboerderijen - zie hoe de Conducator een dialectisch gekweekte tomaat bevoelt! - , op reis naar China en Noord-Korea en tijdens allerhande regionale festiviteiten. En steeds wordt Hij toegejuicht.

Regisseur Andrei Ujica in NRC Handelsblad over de teloorgang van de socialistische idealen: 'Het einde van het communisme is het grootst denkbare intellectuele failliet in de cultuurgeschiedenis.'

eigenzinnig

Andrei Ujica (1951, Timisoara, Roemenië) studeerde letteren aan de universiteiten van  Timisoara, Boekarest en Heidelberg. Vanaf 1968 publiceerde hij een gestage stroom romans, dichtbundels en essays. Sinds 1981 leeft Ujica in Duitsland, waar hij in 1990 zijn eerste film maakte. Als emigrant bleef Ujica geïnteresseerd in de geschiedenis van Oost-Europa en Rusland.

Zijn eigenzinnige documentaires Videogramme einer Revolution (1992), Kamera und Wirklichkeit (1992, tv-productie), Out of the Present (1995) en Unknown Quantity (2005) waren eerder op het International Film Festival Rotterdam te zien.

montage

Bij de voorstelling op 9 januari is Dana Bunescu, de editor van de film, aanwezig. Dominique Nasta, schrijfster van boeken over de Roemeense cinema en professor Filmstudies, gaat met haar in gesprek (voertaal: Engels). Opvallend is de montage van de film, waarin scènes zijn opgebouwd die niet als zodanig bestonden in de rushes.

ondertiteling bij deze film

09/01 20:30 Engels ondertiteld, andere vertoningen zijn met Nederlandse ondertitels

voor 19 jan 2020 10:30
35mm vertoning

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is woensdag 12 februari 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.