In lijn met het landelijke beleid m.b.t. COVID-19 is Eye Filmmuseum gesloten.
Zie het nieuwsbericht met FAQ voor meer informatie.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Onderdeel van Black Light

The Blood of Jesus

Tussen de twee wereldoorlogen vormde, in de verste uithoeken van de Amerikaanse filmindustrie, de race film een aparte categorie. De low-bugetproducties, bestemd voor een zwart publiek, waren een symptoom van rassenongelijkheid, maar boden hun kijkers ook de mogelijkheid tot vereenzelviging met personages die in mainstream Hollywood een marginale rol speelden.

Belangrijkste figuren in het genre waren Oscar Micheaux en Spencer Williams, van wie de eerste de productiefste was, met 49 films in de periode 1919-1948. Maar Williams maakte met The Blood of Jesus uit 1941 waarschijnlijk de beroemdste race film, een stichtelijk werk dat de eer toekomt als eerste van zijn soort te zijn opgenomen in de Library of Congress’ National Film Registry.

koortsdroom

De plot draait om het pasgetrouwde stel Martha en Razz, waarvan de laatste het niet zo nauw neemt met het geloof. Wanneer hetzelfde jachtgeweer waarmee hij eerder een varken van de buurman had gedood per ongeluk afgaat, treft de kogel Martha. Zwaargewond beleeft ze een koortsdroom waarin een engel haar meeneemt naar het kruispunt waar de wegen van hemel en hel samenkomen. Na eerst het pad naar de hel te zijn ingeslagen, komt ze uiteindelijk tot inkeer en bewerkstelligt en pasant ook de verlossing van Razz.

gospelsoundtrack

Zeker in logistiek opzicht verrichtte Williams, voor een schamel budget van vijfduizend dollar, een huzarenstukje. Wel 'leende' hij voor een hemelse scène enkele shots uit een oude Italiaanse productie, wat overigens geen afbreuk doet aan de oprechte bezieling die in de film voelbaar is. En die middels een rijkgevulde gospelsoundtrack ook indringend hoorbaar wordt gemaakt.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z