In lijn met het landelijke beleid m.b.t. COVID-19 is Eye Filmmuseum gesloten.
Zie het nieuwsbericht met FAQ voor meer informatie.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

arrays_the_burial_of_kojo_teaser_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Black Light

The Burial Of Kojo

In zijn eerste speelfilm ontpopt de Ghanese, vanuit New York opererende Samuel 'Blitz' Bazawule, onder hiphopliefhebbers beter bekend als Blitz the Ambassador, zich als een tegendraadse verhalenverteller. De publieksfavoriet van het World Cinema Festival 2019 is een oogstrelende magisch-realistische fabel met roots in een prozaïsche werkelijkheid.

Kojo's verhaal wordt verteld door zijn dochter Esi, die samen met haar ouders in een dorpje woont dat op palen in het water staat. 'Alleen water kan het verleden zuiveren' is Kojo's verklaring voor het feit dat hij na een tragisch voorval de grote stad ontvluchtte. Alles verandert wanneer Esi van een blinde man de zorg voor een heilige witte vogel krijgt toevertrouwd en kort daarna Kojo's broer Kwabena zich aandient.

goudmijn

Wat die twee gebeurtenissen met elkaar te maken hebben, wordt duidelijk nadat Kwabena Kojo heeft overgehaald mee te doen aan het illegaal opdelven van goud. Een plotelement dat Bazawule ontleende aan een krantenbericht over Ghanese mijnwerkers die opgesloten kwamen te zitten in een ingestorte goudmijn. Dankzij Bazawule's poëtische stijl blijven mythe en werkelijkheid overigens moeiteloos in balans.

impuls

Niet alleen omzeilde Buzawale de gebruikelijke Hollywoodaanpak door de productie uit eigen zak en via crowdfunding te financieren, ook huurde hij een grotendeels Ghanese crew in, met als achterliggend motief de lokale filmindustrie een impuls te geven. Dat hij veel minder geld had te besteden dan geestverwanten als Tim Burton of Guillermo Del Toro nam hij voor lief. Al wees hij in een interview wel fijntjes op de ironie dat 'Afrikaanse verhalen van nature veel magisch-realistischer zijn dan waar ook ter wereld.'

The Burial of Kojo is geselecteerd door We Are Public en op 09/04 19:15 gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht.

Reserveren is niet mogelijk.

Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z