• The Color of Pomegranates
  • The Color of Pomegranates
  • The Color of Pomegranates
  • The Color of Pomegranates
  • The Color of Pomegranates
Bekijk trailer

the_color_of_pomegranates_-_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

The Color of Pomegranates

Onbetwiste klassieker van de Kaukasische cinema, een van de favoriete films van de Russische filmmaker Andrej Tarkovski. De kleur van de granaatappel van Sergej Paradzjanov is een overweldigend visueel portret van de 18e-eeuwse Armeense dichter Aroetjoen Sajadjan, bijgenaamd Sayat Nova, ‘de Koning van het Lied’. Paradzjanovs poëtisch beeldessay over de rol van de kunstenaar werd verboden door de Sovjetautoriteiten; de film is nu te zien in de gerestaureerde director’s cut. Eye-programmeur Leo van Hee leidt de film in.

Beeldspraak, dromen, religieuze symboliek, uitweidingen over de rol van de dichter en de kunstenaar: het is niet moeilijk te begrijpen waarom Tarkovski zo hoog opgaf van de films van de sovjetrussische filmmaker (van Armeense afkomst) Sergej Paradzjanov (1924-1990). En de waardering was wederzijds: ’Ik zou nooit iets gemaakt hebben als ik niet Tarkovski’s De jeugd van Ivan zou hebben gezien’, liet Paradzjanov optekenen.

grote dichter als messias

De kleur van de granaatappel is een oogverblindend visueel portret van de Kaukasisch-Armeense cultuur, belichaamd door de grote dichter Aroetjoen Sajadjan, de aanbeden 18e-eeuwse ‘Koning van het Lied’.

Paradzjanovs verkenning van leven en werk van de grote dichter werd niet een gedramatiseerde biopic, maar een volstrekt eigenzinnige parabel vol beeldspraak, dromen en verwijzingen naar de rijkdom van Georgische en Armeense religieuze en culturele tradities. De dichter-kunstenaar treedt op als de Ziener, de messias die zowel het volkseigene als het Hogere belichaamt.

uitbrengverbod

De censuur was bij voltooiing not amused; Paradzjanov had de voorschriften van het sociaal-realisme met voeten getreden; de film werd verboden, een hermontage uit 1973 werd wel vertoond. Met hulp van Martin Scorseses The Film Foundation werd Paradzjanovs meesterwerk recentelijk gerestaureerd – de (Armeense) ‘director’s cut’ werd in Cannes gepresenteerd en is nu ook in Eye te zien.

In het voorprogramma de korte film (25') Arabesken op het thema Pirosmani (1985, 35mm), Paradzjanovs stilistische vingeroefening aan de hand van het werk van de Georgische schilder Niko Pirosmani (1862-1918).

Cineteca Bologna

World Cinema Project

The Film Foundation

voor 03 nov 2019 19:00

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.