Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • The Dead Nation
  • The Dead Nation
  • The Dead Nation
Onderdeel van Roemeense Cinema

The Dead Nation

In zijn fictiefilms Aferim! en Scarred Hearts stelde regisseur Radu Jude antisemitisme al zijdelings aan de orde; in The Dead Nation gaat hij recht op zijn doel af. Dat wil zeggen: de documentaire, opgebouwd uit oude foto's die zonder context misschien alleen verwondering zouden wekken, openbaart zijn gruwelijke inhoud vooral op de geluidsband.

Afbeeldingen van poserende plattelandsgezinnen, militairen en kinderen worden afwisselend begeleid door citaten uit het dagboek van een Joodse plattelandsdokter en fragmenten van propagandatoespraken. Het contrast is verpletterend. Zo vertelt de dokter (met de stem van de regisseur zelf) over gedeporteerde Joden die sterven van dorst en uitputting, terwijl op foto's uitbundig wordt genoten van een dagje aan een meer.

hitlergroet

Het beeldmateriaal komt uit de nalatenschap van dorpsfotograaf Costică Acsinte, die actief was in de jaren dertig en veertig. Veel van de foto's hebben schade opgelopen, wat ze soms antieker doet lijken dan ze zijn. En wie moet er niet glimlachen om het beeld van een boerengezin dat trots met zijn prijskoe poseert? Portretten van kinderen die de Hitlergroet brengen geven daarentegen al een glimp te zien van een natie in de greep van het fascisme.

herschreven geschiedenis

Fragments of parallel lives luidt de ondertitel van Judes film. Levens die werden vernietigd en levens die relatief ver verwijderd bleven van de gruwelen. In een land dat zijn eigen geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog herschreef en de Holocaust uit het nationale bewustzijn verbande, kwam The Dead Nation hard aan. Wat het belang van de film als wake-up call nog maar eens onderstreepte.

Regisseur Radu Jude is op 12 januari aanwezig bij de voorstelling van The Dead Nation. Filmjournalist Andrej Gorzo gaat dan met hem in gesprek (voertaal: Engels).

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is woensdag 12 februari 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z