Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • The Good, The Bad and The Ugly
  • The Good, The Bad and The Ugly
  • The Good, The Bad and The Ugly
  • The Good, The Bad and The Ugly
Bekijk trailer

the_good_the_bad_and_the_ugly_official_trailer_1_-_clint_eastwood_movie_1966_hd

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

The Good, the Bad and the Ugly

Hij haatte  de term ‘spaghettiwestern’– want ‘beledigend voor Italianen’ -, maar werd desondanks wereldberoemd door zijn scores voor Sergio Leones naar pasta vernoemde westerns. Ennio Morricone overleed 6 juli jl. op 91-jarige leeftijd, Eye vertoont ter herinnering aan ‘Il Maestro’ nog een keer Il buono, il brutto, il cattivo (The Good, the Bad and the Ugly), waarvoor Morricone de overweldigende muziek schreef.

  • Ook Quentin Tarantino's The Hateful Eight, met muziek van Morricone, draait nogmaals in Eye (op 70mm!)

Wie anders dan Ennio Morricone (1928 - 2020) kon een western muzikaal zo opladen met spanning en van dramatische ontlading voorzien? De deze zomer overleden filmcomponist voorzag maar liefstvijfhonderd films en tv-producties van muziek en had een groot aandeel in de faam van de Italiaanse westerns uit de jaren zestig.

Morricone werd onsterfelijk door de uitgebeende mondharmonicaklanken in Leones Once Upon a Time in the West en de climax van The Good, The Bad and The Ugly - films waarin de typische kwaliteit van Morricone naar voren kwam. Zijn scores onderstrepen niet alleen het verhaal maar stuwen de vertelling ook voort – muziek en beeld vormden voor de in de Romeinse volkswijk Trastevere geboren componist een onlosmakelijk geheel.

zinderende shoot-out

Clint Eastwood is  ‘de goeie’, Lee van Cleef  ‘de slechte’ en Eli Wallach ‘de lelijke’ in het laatste deel van van Leone's Dollars-trilogie (na A Fistful of Dollars en For a Few Dollars More) . De drie mannen zijn op zoek een goudschat van 200.000 dollar, de jacht op de buit speelt zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog en eindigt in een zinderende ‘shoot-out’ op Sad Hill Cemetery.

operatesk

The Good, the Bad and the Ugly ontleent zijn klassieke status aan Ennio Morricones overweldigende soundtrack en de voor een western ongebruikelijke zwart-humoristische toonzetting. De muziek is vrijwel even belangrijk als het camerawerk en het spel, reden waarom de film wel een ‘operateske western’ wordt genoemd. 

restauratie

Eye vertoont de gerestaureerde versie uit 2004, met zestien minuten film die in eerdere versies ontbraken. Een deel van dit teruggevonden materiaal bevatte geen geluid en daarom werden Eli Wallach en Clint Eastwood 38 jaar na dato gevraagd hun teksten opnieuw in te spreken. Lee Van Cleef was toen al overleden, zijn stem werd ingesproken door stemacteur Simon Prescott.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z