• The Hole
  • The Hole
  • The Hole
Bekijk trailer

dong_the_hole_tsai_ming_liang_1998_grace_chang

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Tsai Ming-liang

The Hole

Taipei, de dag na de millenniumwisseling. Het regent onophoudelijk en een vreemd virus waart rond. Een man en een vrouw, onder- en bovenburen, in een flatgebouw in de quarantainezone. De man observeert de vrouw door een gat in de vloer. Dat is alles en het was genoeg voor de prijs van de internationale filmkritiek. Bij Tsai Ming-liang’s VR-debuut The Deserted draait Eye alle lange speelfilms van de Taiwanese regisseur.

In 1998 was Tsai Ming-liang al een gelauwerd regisseur in het internationale arthousecircuit. The Hole was zijn bijdrage aan een initiatief van de Franse tv-producenten Le Sept Arte en Haut et Court. Zij benaderden tien filmmakers uit tien landen om een film te maken die zich afspeelt op de eerste dag van het jaar 2000.

stortbuien

Tsai koos een dystopische vertelling over een door een eng virus getroffen Taipei, waar geïnfecteerde stadsbewoners zich verschuilen in donkere holen; de stad wordt gegeseld door niet aflatende stortbuien, de bewoners van de quarantainezones trekken zich terug in hun appartement.

Tsai’s geliefde acteurs Lee Kang-sheng  en Yang Kuei-mei spelen weer de hoofdrollen in deze licht absurdistische vertelling over het woordloze contact tussen een man en een vrouw. De setting is beklemmend, de camera registreert de man en de vrouw in lange, ononderbroken shots, op de geluidsband tikt de regen. Het gat tussen de verdiepingen is de liaison tussen twee onbekenden.

grootmeester in eye

Bij de presentatie van The Deserted, Tsai Ming-liang's eerste VR-productie, vertoont het filmmuseum alle lange speelfilms van de Taiwanese grootmeester nog een keer op het grote doek, van Rebels of the Neon God (1992) tot Your Face (2018). Tsai komt ook naar Eye voor een Masterclass bij zijn VR-debuut.