• The House That Jack Built
  • The House That Jack Built
  • The House That Jack Built
  • The House That Jack Built
Bekijk trailer

the_house_that_jack_built_-_officiele_nl_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

The House that Jack Built

Bij de première in Cannes verlieten zo’n honderd mensen kwaad de zaal, maar aan het einde van Von Triers tweeëneenhalfuur durende saga over de hoogintelligente serial killer Jack (Matt Dillon) klonk geestdriftig applaus. Topacteurs Bruno Ganz en Uma Thurman zijn Dillons tegenspelers in Von Triers filosofisch horrortraktaat over een man die doden als een vorm van kunst ziet.

In zijn vorige film, het tweeluik Nymphomaniac (2013), nam Von Trier (vrouwelijke) seksualiteit onder de loep. Op vergelijkbare wijze brengt hij nu een filosofisch en satirisch traktaat over (mannelijk) geweld.

In gesprekken met de mysterieuze Verge (Bruno Ganz) vertelt Jack – die in het dagelijkse leven zijn geld verdient als begaafde, erudiete architect – over zijn gewelddadige hobby, waarbij elke moord (vooral op vrouwen, soms een man, hier en daar een kind) als een kunstwerk wordt opgevat. [bron: PAFF/Parool Film Festival]

inloopijskast 

Jack beziet zijn slachtoffers zonder mededogen; ze zijn voor hem wat het model en de natuur zijn voor de schilder: grondstof. De gemutileerde lichamen bewaart hij in een gigantische inloopijskast, zijn persoonlijke rigor mortis-schatkamer.

Von Trier – die tegenwoordig zware medicamenten slikt voor zijn depressies – neemt in The House That Jack Built z’n eigen bad boy-reputatie (zeven jaar geleden werd hij uit Cannes verbannen vanwege vermeende nazisympathieën) graag op de hak en trekt het genre van de serial-killerfilm all out over the top in een death metal-horrorfinale. Niet geschikt voor tere zieltjes, dus.