• The Keep
  • The Keep
  • The Keep
  • The Keep
Bekijk trailer

the_keep_-_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

The Keep

Het zelden vertoonde The Keep lijkt een buitenbeentje in het oeuvre van Michael Mann, maar het verhaal over een demon die het op nazi's heeft gemunt, is ondertussen omarmd als een intelligente cultfilm met grote visuele kracht. Eerst alleen op VHS te krijgen, nu op het grote doek! 

Na het succes van zijn debuutfilm Thief (1981) wilde Michael Mann het publiek verrassen door een heel andere richting in te slaan. The Keep is gebaseerd op de eerste van zes horrorromans van F. Paul Wilson. Een bataljon Duitse soldaten komt in 1942 aan bij een mysterieuze Roemeense citadel op een strategische bergpas in de Karpaten. Wanneer de soldaten op vreemde wijze de dood vinden, ontdekt de SS dat in The Keep een kwaadaardige kracht gevangen zit die daar koste wat kost uit wil ontsnappen.

verminkt

De intelligente film met rollen voor Gabriel Byrne en Ian McKellen en syntheserscore van de Tangerine Dream, zou eigenlijk drie uur lang zijn maar werd door Paramount teruggebracht tot anderhalf uur. Mann distantieerde zich van de film en repte er in interviews niet meer over. In de verminkte versie is het verhaal verbrokkeld, zodat personages zonder uitleg verschijnen en verdwijnen, sommige dialogen betekenisloos lijken en gebeurtenissen schijnbaar willekeurig plaatsvinden. Maar het gebrek aan logica wordt goedgemaakt door de visuele kracht. De zelden vertoonde film is inmiddels uitgegroeid tot een cultfilm, niet in het minst door zijn spookachtige beelden. The Keep zelf is een gigantisch gebouw in de geest van het Duits expressionisme. Je krijgt nooit een idee van de ware grootte van The Keep, elk shot is vanaf de grond geschoten zodat hij altijd veel groter is dan zijn toeschouwer.

kleiman

Het verhaal is sterk geïnspireerd op de oude Joodse legende van de Golem, een kleiman die tot leven is gewekt zonder een ziel en zich tegen zijn schepper keert. De enige sympathieke Duitse soldaat Voermann (Jurgen Prochnow) zegt dat wat zich in The Keep afspeelt, hetzelfde is als wat er in Duitsland is gebeurd: dat de ongebreidelde zucht naar macht "de vuilheid in de hoofden van alle mensen" heeft losgewroet. Iedereen, goed of slecht, kan worden gecorrumpeerd.

voor 18 sep 2019 18:30

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.