Bekijk trailer

the_match_factory_girl_-_clip

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

The Match Factory Girl

Indrukwekkend laatste deel van Kaurismäki’s zogeheten Proletarische Trilogie tilt het begrip ‘sociale onrechtvaardigheid’ naar eenzame hoogte. Deze bijna abstract vormgegeven fabel is een gortdroge tragikomedie en smartlap ineen. Inleiding door Olga Sezneva, socioloog.

Muurbloempje Iris werkt in een luciferfabriek. Thuis moet ze haar salaris inleveren en stelen haar moeder en stiefvader het vlees uit haar soep. In een opwelling koopt Iris een spannende roze jurk, gaat naar de disco en slaat een rijke man aan de haak. Helaas slechts voor een nacht, die Iris ook nog zwanger achterlaat. Kan het erger? Nee, dus het meisje met de zwavelstokjes neemt wraak. En wel op gruwelijke wijze.

The Match Factory Girl is gortdroge tragikomedie en smartlap ineen. Volgens sommige critici zou de film zelfs raakvlakken vertonen met het ‘radicale proletarisch pessimisme van Fassbinder’ – geen geringe lof.

Vertoning van de nieuwe 2K-restauratie.

blik op de arbeidersklasse

Socioloog Olga Sezneva (UvA, Maatschappij- en Gedragswetenschappen) verzorgt de inleiding op 19 december en praat over de sociale aspecten in de films van Aki Kaurismäki. Ze richt zich met name op The Match Factory Girl, de laatste film in Kaurismäki's Working Class-trilogie. Een sociologische blik op vervreemding en fabrieksarbeid in een klein provinciestadje, een persoonlijke blik op de Finse arbeidersklasse. De voertaal is Engels.

korte Kaurismäki-films vooraf

Valimo (2007, 3'): Werknemers van een gieterij kijken tijdens hun lunch naar een film van de gebroeders Lumiére: La sortie de l'usine Lumière à Lyon (1895).

Those Were the Days (1992, 6'): Muziekvideo waarin de legendarische band Leningrad Cowboys 'Those Were the Days' zingt.

finland100

Het programma The Essential Aki Kaurismäki zet de viering van het honderdjarig bestaan van Finland luister bij. De Finse republiek werd op 6 december 1917 uitgeroepen, kort na de Oktoberrevolutie in Rusland.

voor 19 dec 2017 21:15
Inleiding (voertaal Engels) door socioloog Olga Sezneva (UvA)

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie