The Return (Vozvrashcheniye)

Het met prijzen overladen The Return geldt als een van de meest succesvolle arthouse-producties van het postcommunistische Rusland. Regisseur Andrej Zvjagintsev maakte een confronterend portret van een dolende vader die zijn zoons zware beproevingen oplegt. The Return is een allegorische thriller, waarin de stijl van Tarkovski resoneert. Zvyagintsev won voor zijn debuutfilm de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië, evenals Tarkovski dat deed met zijn debuut De jeugd van Ivan. Vertoning in het filmprogramma rond Andrej Tarkovski.

Ivan en Andrej, twee tienerjongens die hun vader Otets enkel van een vergeelde foto kennen, kijken verbaasd op als de man na twaalf jaar afwezigheid opeens voor de deur staat. Zonder verdere uitleg neemt Otets zijn zoons mee op een tochtje met een vissersboot; de eindbestemming is een mysterieus eiland, waar de vader de twee broers aan een serie uitputtende beproevingen onderwerpt. Verklaringen blijven achterwege, de reis wordt steeds beklemmender.

kritisch tegenover Rusland

Andrej Zvjagintsevs speelfilmdebuut maakte bij verschijnen grote indruk als portret van woordloze vaderliefde, met mystieke ondertonen. The Return won onder meer de Gouden Leeuw van het Filmfestival van Venetië en een Golden Globe-nominatie (Beste buitenlandse film). Zvyagintsev (1964) ontwikkelde zich met films als Leviathan (2014) en Loveless (2017) tot een van de belangrijkste filmauteurs in de internationale cinema; in zijn films toont hij zich kritisch tegenover het huidige Rusland en haar machthebbers.

voor 01 nov 2019 16:30

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.